Įminta Marse aptikto monolito mįslė  (4)

NASA mokslininkai pranešė įminę Marso paviršiuje aptikto objekto, panašaus į filme „2001 m. kosminė odisėja“ pavaizduotą monolitą, mįslę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų liepą Marso palydovas „Mars Reconnaissance Orbiter“ didelės raiškos „HiRISE“ vaizdo kamera viename kanjone Marinerio slėnio (Valles Marineris) prieigose nufotografavo vadinamąjį monolitą – taisyklingos geometrinės formos luitą. Stačiakampio monumento, primenančio režisieriaus Stanley Kubricko filme „2001: A Space Odyssey“ pavaizduotą juodąjį monolitą, nuotrauka sukėlė didelį nežemiškų civilizacijų paieškų entuziastų susidomėjimą.

Tačiau Arizonos universiteto (JAV) „HiRISE“ tyrimų programos, kurios svetainėje buvo paskelbta detali šio kanjono nuotrauka, mokslininkai tvirtina, kad ažiotažą sukėlusioje nuotraukoje matyti natūralus objektas. Esą jo atvaizdas paprasčiausiai buvo klaidingai interpretuotas, rašo britų dienraštis „Daily Mail“.

„Nuotrauka, kurią jie naudoja, yra klaidingai orientuota. Žiūrint į ją taip, kad šiaurė būtų viršuje, matyti, kad tai saulės šviesą atspindintis luitas, - sakė Arizonos universiteto „HiRISE“ programos mokslininkas Aris Espinoza. Pasak jo, mokslininkai sveikintų visus, kurie užsuktų į „HiRISE“ svetainę ir pasižvalgytų į puikius šia kamera užfiksuotus Marso paviršiaus vaizdus. Tai, kad maždaug 5 metrų pločio stačiakampio formos objektas yra atskilę uolos luitas, patvirtino ir „HiRISE“ tyrimų vadovas Alfredas McEwenas. „Žemėje, Marse ir kitose planetose yra daug stačiakampio pavidalo luitų. Nuosėdinių uolienų sluoksniai su tektoniniais įtrūkiais suformuoja stačiakampes luitų plokštumas, o dėl erozijos jie atitrūksta nuo pamatinės uolienos“, - sakė jis.

Kosminių „monolitų“ temą neseniai priminė buvęs JAV astronautas Edwardas Aldrinas. Jis vienoje JAV TV laidoje pareiškė, kad Marso palydove Fobe nufotografuotas labai keistos struktūros objektas.

Šių metų spalį į Marsą bus paleistas Rusijos kosminis zondas „Phobos- Grunt“, kuris, atlikęs Raudonosios planetos tyrimus, nusileis jo palydove Fobe ir paims grunto pavyzdžius. Tikimasi, kad šis kosminis aparatas perduos į Žemę naujų Fobo nuotraukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: