[Žinios trumpai] Skelbiamas didelis planas, kaip Europa aprūpins Ukrainą naikintuvais, dalyvaus trys šalys  ()

Slovakija ruošiasi keisti savo sovietinius „MiG-29“ naikintuvus naujais amerikietiškais F-16


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį, rugpjūčio 27 d., Lenkija ir Čekija pasirašė susitarimą su Slovakija, pagal kurį jos saugos Slovakijos dangų po naikintuvų „MiG-29“ atsisakymo. Bratislava nutraukia savo sovietinių „MiG-29“ eksploataciją, atlaisvindama tuos lėktuvus galimam perdavimui Ukrainai.

Pagal šeštadienio susitarimą, Čekija ir Lenkija nuo rugsėjo patruliuos Slovakijos oro erdvėje ir jį saugos savo orlaiviais. Tuo tarpu Slovakija laukia 14 naujų amerikietiškų naikintuvų F-16. Sutartis dėl jų tiekimo buvo pasirašyta dar 2018 m., o orlaivių atvykimo tikimasi 2024-aisiais.

Anksčiau Slovakija paskelbė, kad yra pasirengusi siųsti savo 11 „MiG“ naikintuvų į Ukrainą. Šeštadienį Slovakijos gynybos ministras Jaroslavas Naďas patvirtino, kad Bratislava vis dar nori tai padaryti, tačiau susitarimas dar nepasiektas.

 

„Yra politinė valia ir prasminga padėti tiems, kuriems to reikia. Galimybė yra svarstoma, ir kai tik bus pasiektas susitarimas, mes jus informuosime“, - sakė Naďas . Naďas įvertino „MiG-29“ apie 299 milijonais dolerių. Jis teigė, kad Slovakija siektų finansinės kompensacijos už šiuos naikintuvus, nes tai padėtų finansuoti oro pajėgų modernizavimą.

(62)
(1)
(61)

Komentarai ()