[Žinios trumpai] JAV nusiuntė slaptas žinutes Putinui - tiesiai šviesiai paaiškino, kad jam bus šakės  ()

Aštuntą mėnesį vykstančios visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą metu neįmanoma pasakyti, kokių žingsnių imsis Vakarai, jei šalies agresorės prezidentas Vladimiras Putinas nuspręstų panaudoti branduolinį ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai interviu „Radio NV" teigė Gynybos strategijų centro valdybos pirmininkas, buvęs Ukrainos gynybos ministras Andrijus Zagorodniukas.

„Kokia bus reakcija, niekas nežino. Tai strateginis Vakarų šalių, pirmiausia JAV, sprendimas nei paaiškinti, nei atskleisti, kokių veiksmų bus imtasi. Toks yra vadinamasis strateginis neapibrėžtumas – visa doktrina, kurios  jie laikosi", – pažymėjo ekspertas.

Tačiau A. Zagorodniukas priminė, jog prieš aštuonis mėnesius tokia taktika nepasiteisino siekiant užkirsti kelią Rusijos invazijai į Ukrainą.

„Metų pradžioje, kai taip pat buvo bandoma kažką daryti, kad karas būtų sustabdytas, tai nepasiteisino, todėl, mūsų žiniomis, Rusijos Federacijai uždarais kanalais buvo išsiųstos konkrečios žinutės su konkrečiais planais, kai JAV prezidentas Joe Bidenas prabilo apie „katastrofiškas pasekmes RF. Pareigūnai ir kariniai ekspertai mano, kad V. Putinas vargu ar norės rizikuoti ir imtis tokių veiksmų, nes, be neigiamų pasekmių, tai nieko jam neatneš", – sakė ekspertas.

2022 metų rugsėjo 21 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, paskelbdamas apie dalinę mobilizaciją šalyje, pagrasino Vakarams branduoliniais ginklais.

Prieš tai Kremlius bandė aneksuoti užgrobtus Ukrainos regionus. Šiame kontekste Rusijos pareigūnai ėmė skelbti, kad Rusijos Federacija panaudos branduolinį ginklą, jei kas įsiveržtų į jos teritoriją.

 

Tačiau pasaulis nepripažįsta pseudoreferendumo rezultatų, o JAV ir sąjungininkės sutarė, kad Ukraina turi deokupuoti Maskvos užgrobtas teritorijas.

Vakarų analitikai sutinka su teiginiu, kad branduolinis šantažas veikiau rodo sunkią situaciją, kurioje atsidūrė mūšio lauke Rusijos kariuomenė.

Ukrainos žvalgyba pripažįsta, kad Rusijos Federacija gali panaudoti masinio naikinimo ginklus. Jungtinės Valstijos jau pagrasino „katastrofiškomis pasekmėmis", jei V. Putinas nuspręstų tai padaryti.

Iš viso, Karo studijų instituto duomenimis, yra tik dvi galimybės panaudoti branduolinį ginklą: palei fronto liniją arba didžiuliu smūgiu į Ukrainą. Tačiau nė vienas iš variantų  nesuteiks Rusijai realaus pranašumo mūšio lauke, nes RF ginkluotosios pajėgos savo dabartinėje būsenoje tiesiog būtų nepajėgios kovoti radiacijos paveiktoje zonoje, o patys smūgiai neleistų joms visiškai užimti Ukrainos teritorijos.

 

2022 metų spalio 16 dieną JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sallivanas paskelbė, kad JAV netoleruos Rusijos branduolinio smūgio Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(4)
(74)

Komentarai ()

Susijusios žymos: