Kuriami nepilotuojami orlaiviai civiliams stebėti (Video)  (7)

D. Britanijos policija plečia „nematomo stebėjimo“ programą ir artimiausiais metais miestams stebėti pradės naudoti nepilotuojamus orlaivius. Jie patruliuos virš miestų iki 6 kilometrų aukštyje ir fiksuos teisėtvarkos pažeidimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie orlaiviai, kuriuos policijos užsakymu gamins bendrovė „BAE Systems“, jau vadinami „revoliucine“ nusikaltimų užkardymo technine priemone, skelbia dienraštis „The Guardian“. Skirtingai nei Afganistane ir kitose šalyse naudojami kariniai nepilotuojami orlaiviai (UAV, Unmanned Aerial Vehicle), atliekantys žvalgybos ir taikinių naikinimo užduotis, policijai skirti UAV bus grynai civilinės paskirties. Šie iš žemės nepastebimi orlaiviai galės vienu metu vykdyti daug įvairios paskirties stebėjimo užduočių – fiksuoti šiurkščius eismo taisyklių pažeidimus, kontroliuoti protestuotojų renginius, stebėti antisocialinį elgesį miestų gatvėse, „gaudyti“ žemės ūkio technikos vagis, vandalus ir t.t.

Pirmasis policijai skirto UAV prototipas su didelės raiškos vaizdo kamerų ir kitos stebėjimų įrangos rinkiniu pakils į orą dar šiais metais.

Pranešama, kad „BAE Systems“ aparatai galės patys kilti ir leistis, ore patruliuos iki 15 valandų ir galės pakilti į 6 000 metrų aukštį. Tokie UAV bus užprogramuoti vykdyti specifines policijos operacijas – pavyzdžiui, automatiškai pasitraukti iš nurodyto patruliavimo maršruto, jei pastebės įtartiną veiklą žemėje, ar tuo pat metu vykdyti skirtingas žvalgybos užduotis. Orlaiviuose bus naudojamos didelės raiškos vaizdo kameros, radarai ir infraraudonųjų spindulių davikliai.

Šie UAV taip pat stebės laivybą šalies pakrantėse ir Lamanšo sąsiauryje, bandydami aptikti iš Prancūzijos atvykstančius nelegalius imigrantus. Pranešama, kad automatiniai orlaiviai bus naudojami paieškos ir gelbėjimo operacijose.

D. Britanijos policija tikisi, kad nacionalinė UAV monitoringo programa bus pradėta vykdyti iki 2012 m. Londone vyksiančių olimpinių žaidinių.

Šiame vaizdo siužete pristatomas vienas iš galimų policijos UAV prototipo variantų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)