Nuoga tiesa: ar kūno skeneriai užtikrins keleivių saugumą?  (15)

Nepavykęs apatiniuose drabužiuose sprogmenis slėpusio per Kalėdas iš Amsterdamo į Detroitą skridusio lėktuvo keleivio bandymas susisprogdinti sukėlė diskusijų dėl kūno skenerių naudojimo bangą. Prie šiais aparatais keleivius pradedančių tikrinti Nyderlandų rengiasi prisijungti Jungtinė Karalystė ir Italija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje nesibaigia diskusijos dėl kūno skenerių privalomo naudojimo oro uostuose. Briuselyje susitikę aviacijos saugumo ekspertai pareiškė, jog Europos Komisija (EK) gali pareikalauti, kad ši įranga būtų naudojama siekiant užtikrinti didesnį keleivių saugumą, nors turi būti garantuotas ir asmens privatumas, jo duomenų ir sveikatos duomenų apsauga.

Mikrobangų spinduliais žmogaus kūną peršviečiantys kūno skaitytuvai leidžia pastebėti metalo detektorių neužfiksuojamas skystas, birias ar plastikines sprogstamas medžiagas. Deja, jie atskleidžia ne tik tai, kas paslėpta po drabužiais, bet ir žmogaus figūrą bei intymias kūno vietas.

Rūpestis dėl privatumo, pavojaus sveikatai ir išlaidų pagrįstumo

Sausio 27 d. Europos Parlamento Piliečių laisvių komitetui diskutuojant apie kūno skenerius, aviacijos saugumo klausimus nagrinėjo ir Transporto komitetas. „Manantys, jog kūno skeneriai užtikrins saugumą, apsigauna“, – kalbėjo jo pirmininkas Brian Simpson.

ES kovos su terorizmu koordinatoriaus Gilles de Kerchove nuomone, šiuos skenerius turi būti leista naudoti tik tuo atveju, jei bus užtikrintas privatumas ir jie nekenks sveikatai.

Kai kurios šalys būgštauja, kad kūno skeneriai gali būti pavojingi dėl skleidžiamos spinduliuotės. Amerikos radiologai teigia, kad tolimojo skrydžio keleivis per patį skrydį dideliame aukštyje gauna daugiau spinduliuotės, nei skleidžia dviejų dabar esamų tipų skeneriai. Tokios pačios sistemos būtų naudojamos ir Europoje. Visoje Amerikoje dabar naudojama 40 skenerių ir ketinama įsigyti dar dešimt.

Daugelis europarlamentarų abejojo minėtų skenerių efektyvumu kovoje su teroro išpuoliais, išreiškė susirūpinimą dėl galimo žmogaus teisės į privatumą pažeidimo ir išlaidų maždaug po 115 tūkst. eurų kainuojančios įrangos įsigijimui pagrįstumo.

„JAV prezidentas pripažino, kad gruodžio 25-osios incidentas susijęs su JAV saugumo tarnybos aplaidumu“, – priminė britų deputatas Philip Bradbourn.

„Ar nuo šiol turėsime registruotis iki skrydžio likus trims valandoms?“ – klausė Maltos atstovas Simon Busuttil.

Tolimesni tyrimai ir keitimasis informacija

Gilles de Kerchove nuomone, būtina atidžiau ištirti kūno skaitytuvų panaudojimo galimybes: aviacijos saugumo užtikrinimo priemonių tyrimams ES yra skyrusi 200 mln. eurų. Jis taip pat pabrėžė būtinybę ES ir JAV keistis „teroristų stebėjimo sąrašais“.

„Susidaro įspūdis, kad technologija tapo nauja religija kovoje su terorizmu. Tai nėrė tinkamas kelias“, – savo susirūpinimą išreiškė Vokietijos europarlamentaras Alexander Alvaro.

Europarlamentarai savo poziciją dėl kūno skenerių naudojimo ES šalių oro uostuose išreikš vasario 10 d. plenariniame posėdyje. Europos Komisija šiuo metu rengia pasiūlymą dėl europinio teisės akto šioje srityje.

Amerikiečiai siekia sustiprinti saugumą visuose transatlantiniuose skrydžiuose į JAV. Kasdien iš Europos oro uostų į Ameriką išskrenda tūkstančiai keleivių daugiau nei 800 reisų. Vadinasi, saugumo sustiprinimas būtų labai didelis žingsnis.

JAV planams pritaria Italija, Jungtinė Karalystė ir Olandija. Skeptiškai nusiteikusios Ispanija, Vokietija, Prancūzija, Belgija. Tiesa, JAV irgi nėra nusistovėjusios praktikos tokių skenerių naudojimui. Pavyzdžiui pernai Mančesterio oro uoste uždrausta naudoti tokį skenerį tikrinant į lėktuvą einančius nepilnamečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ESnaujienos.lt
ESnaujienos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)