Teroristus minioje išduos kvapas  (12)

Vokietijoje sukurta „protingų“ kvapo detektorių tinklų technologija, minioje identifikuojanti teroro aktą ruošiančius žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ją išbandę Bundesvero kariškiai vien tik iš sprogmenų kvapo sėkmingai atpažino ir sekė sprogstamųjų medžiagų komponentus turėjusius „teroristus“.

Vokietijos Fraunhoferio Ryšių, informacijos apdorojimo ir ergonomikos instituto mokslininkų sukurta ir tobulinama saugumo sistema „HAMLeT“ (Hazardous Material Localization and Person Tracking) paremta sprogmenyse naudojamas chemines medžiagas aptinkančiais elektroniniais davikliais. Šios itin jautrios „elektroninės nosys“ fiksuoja ore esančias sprogmenų komponentų molekules. Užfiksavusi aplinkoje tokias medžiagas, „HAMLeT“ sistema apdoroja daviklių siunčiamus duomenis, lygina matavimų rezultatus su fiksuojamu pastate ar atviroje erdvėje esančių žmonių judėjimu, lokalizuoja pavojingų medžiagų šaltinį, stebi jo judėjimą ir informuoja apie tai oro uostų saugos ir specialiųjų tarnybų pareigūnus.

Fraunhoferio instituto pranešime sakoma, kad tokia saugos sistema, įrengta oro uoste, gali išaiškinti atskirus sprogmenų komponentus į lėktuvą bandančius įnešti teroristus dar jiems nepasiekus įlaipinimo salės. Terminalų ir juos jungiančių koridorių sienose paslėptos „elektroninės nosys“ pavojingų medžiagų molekules identifikuos vos įėjus į oro uosto pastatą. Saugos sistema praneš apie pavojų oro uosto apsaugos tarnybai, ir įtariamieji bus pradėti stebėti vaizdo kameromis. „HAMLeT“ sistema savo ruožtu taip pat seks įtariamų teroristų judėjimą savo daviklių tinkluose. Pirminis tinklas identifikuos pavojingas medžiagas ir „uostinės“ jas, kad nustatytų konkretų jas turintį asmenį, o antrinis, kuriame naudojami lazeriniai skeneriai, fiksuos įtariamųjų judėjimą.

Šios saugumo sistemos prototipo bandymuose, kuriuose dalyvavo ir Vokietijos kariuomenės atstovai, buvo pademonstruotas „HAMLeT“ gebėjimas minioje aptikti ir sekti 5 teroristus imitavusius asmenis, kurie turėjo paslėpę sprogmenų komponentų. Šiuo metu mokslininkai tobulina sistemos algoritmus siekdami sumažinti klaidingų pranešimų apie pavojų skaičių, sakoma pranešime.

Priminsime, jog ne per seniausiai mokslininkai pradėjo kurti dar vieną antiteroristinį "kvapo detektorių", kuris reaguos į žmonių baimės kvapą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)