Ar nauja medžiaga - purškiamas skystas stiklas - radikaliai paveiks valymo medžiagų rinką  (14)

Purškiamas skystas stiklas yra skaidrus, netoksiškas ir gali apsaugoti praktiškai bet kokį paviršių nuo įvairaus neigiamo poveikio: purvo, ultravioletinių spindulių, karščio, bakterijų. Jo danga taip pat yra lanksti ir praleidžia orą, todėl jis tinka padengti įvairiausiems paviršiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau taip teigia jo kūrėjas – Vokietijos kompanija „Nanopool“.

Skystąjį stiklą sudaro beveik gryno silicio dioksido, SiO2, nanodalelės, išgaunamos iš kvarcinio smėlio, sumaišytos su vandeniu arba etanoliu. Jį purškiant, susidaro labai plona lanksti danga – apie 100 nanometrų (o tai tik 15-30 molekulių) storio.

Danga yra netoksiška, lengvai nuvaloma vien vandeniu.

Įdomu tai, kad ji jau sėkmingai išbandyta įvairiausiose srityse – testai maisto gaminimo įmonėje Vokietijoje bei ligoninėje Anglijoje patvirtino, kad ši danga ilgiau išlieka sterili ir paviršių dezinfekcijai nebereikia stiprių šarminių priemonių, ji buvo išmėginta ir paminklų apsaugai nuo prastų oro sąlygų ir grafičių.

Ją galima panaudoti ir gaminant nesitepančius rūbus ir net apsaugoti augalų sėkloms. Namuose ji galės praversti keraminių plytelių, vonių, viryklių paviršių apsaugai nuo riebalų ir purvo ir pakeisti ploviklius.

„Nanopool“ teigimu, skystas purškiamas stiklas yra viena iš praktiškiausių iki šiol sukurtų nanotechnologijų, ir ji jau netrukus turi pasirodyti mažmeninės prekybos parduotuvėse.

Tiesa, čia „Nanopool“ įžvelgia ir problemų – ši nanodanga gali visiškai pakeisti valymo priemonių rinką, kurioje sukasi dideli pinigai, o gamintojai ir prekybininkai gauna nemažus pelnus, todėl naujajai medžiagai gali būti nelengva pasiekti vartotojus.

Bet jei purškiamas nanostiklas tikrai toks efektyvus, tuomet tai tik laiko klausimas. Ir, be abejo, kainos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(50)
(0)
(47)

Komentarai (14)