Mobiliųjų telefonų tendencijos 2010-aisiais: pigesni, spartesni ir daugiau funkcijų  (5)

Mobilieji telefonai vis labiau įsigali kaip pagrindinis asmeninių ir verslo komunikacijų įrankis. 2010-ieji metais vartotojams žada daugybę inovacijų, ir beveik visos jų yra susijusios su perėjimu nuo mobiliųjų telefonų prie "išmaniųjų" jų analogų - vadinamųjų "Smartphone".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl ko rinkoje vyksta tokia transformacija? Esminis motyvas - "išmanieji" telefonai pasižymi geresnėmis techninėmis charakteristikomis, į kurių tarpą patenka didesni displėjai ir spartesni interneto ryšio įrenginiai. Takoskyra tarp 'klasikinių' ir 'išmaniųjų' ryšio aparatų greičiausiai ir toliau augs. "Jau dabar rinkoje egzistuoja telefonų su 1 gigaherco taktinio dažnio mikroprocesoriais", teigia Andy Rubin, dalyvaujantis "Google Android" platformos kūrime ir tobulinime. "Jau netrukus turėsime mobiliuosius telefonus su 2Ghz procesoriais - tokiais pasigirti gali ne kiekvienas nešiojamas kompiuteris", prognozuoja specialistas, atkreipdamas dėmesį į tai, jog elektroniniam paštui pasitikrinti, interneto puslapiams vartyti ar savo svetainę socialiniuose tinkluose atnaujinti asmeninis kompiuteris jau nėra būtinybė. 

Remiantis Vokietijos valstybine informacinių technologijų, telekomunikacijų ir naujų žiniasklaidos formų asociacija BITKOM, šioje šalyje "išmaniųjų" telefonų skaičius per šiuos metus turėtų padidėti 47 procentais ir bendras jų skaičius turėtų pasiekti 8.2 milijonus vienetų. Vokietijoje mobiliaisiais telefonais generuojamų duomenų srautų apimtis šuoliškai išaugo, ir tai siejama su tuo, jog per praėjusius metus belaidžio ryšio sparta asmeninių komunikacijų įrenginių srityje padidėja apie keturis kartus. Apytiksliais vertinimais, per 2009 metus Vokietijoje mobiliaisiais telefonais buvo sugeneruotas apie 40 milijonų gigabaitų bendras duomenų srautas.

Nenuostabu, jog vis daugiau ir daugiau gamintojų nori "atsiriekti šio pyrago". "Microsoft" savo dalį tikisi gauti įtvirtindama savo naujosios mobiliesiems telefonams skirtos operacinės sistemos "Windows Phone 7" pozicijas. Šį nauja programinė įranga buvo pristatyta Barselonoje vykusiame renginyje "Mobile World Congress" - esminiai jos kūrėjų pažadai susiveda į tai, kad naudojimasis bus gerokai paprastesnis lyginant su ankstesne versija  -  "Windows Mobile 6.5". Kitų gamintojų tikslas taip pat yra panašus - supaprastinti duomenų pateikimą ir organizavimą, kad galutinis vartotojas kuo lengviau galėtų naudotis kuo sudėtingesnėmis funkcijomis. "Microsoft" vadovas Steve Ballmer Barselonoje pristatė ištisą naujų "Windows telefonų" seriją, kuri rinkoje turėtų pasirodyti antroje šių metų pusėje.

Tačiau konkurentai neatsilieka. "Microsoft" ant kulnų lipa "Google" su savąja "Android" platforma. Dar šiek tiek daugiau kaip prieš metus  šią operacinę sistemą palaikė tik G1 ir vienas kitas kompanijos HTC telefonų. Kito konkurento - "Apple" - gaminamas "iPhone" pastaraisiais metais ne tik pateisino, bet ir viršijo visus kompanijos lūkesčius, todėl gaminį kuriantys inžinieriai rinkai neabejotinai pateiks naujas, patobulintas populiarumu ir madingumu pasižyminčios prekės versijas. "Apple" per praėjusius metus tapo trečiuoju pagal dydį šios rinkos žaidėju. Ją lenkia tik "Nokia" ir RIM, todėl šių pozicijų jau negali ignoruoti ir kiti rinkos gigantai. 

"Google" šiais metais sieks dalį rinkos atsikovoti tiek iš "Apple", tiek iš kitų kompanijų. Nors "Android" programinė įranga pasirodė 2007/2008 metais ir nuo to laiko pasistūmėjo palyginti nedaug (komercinės sėkmės požiūriu), šis "lokomotyvas" taip pat pamažu, tačiau stabiliai įgauna pagreitį.  "PC World" teigimu, šiuo metu galima įsigyti net 18 "išmaniųjų" įrenginių su "Android" operacine sistema. 2010 metais "Google" interesas šia rinka tik augs; atitinkamai didės ir naujų įrenginių skaičius, net nekalbant apie tai, jog "Google" bendradarbiavimas su didžiausiais Kinijos mobiliųjų telefonų gamintojais dar net nėra prasidėjęs (tačiau tai nereiškia, jog rinka to nepageidauja). 

Taigi kokie bus "Nokia" "koziriai"? Praėjusių metų lapkritį pristačiusi savo "flagmaną" N900 ir operacinę sistemą "Maemo 5", kompanija tikrai neapsiriko. Daugelis programinės įrangos mobiliesiems telefonams kūrėjų palankiai priėmė tokią naujieną, tuo labiau, kad ši sistema yra sukurta "Linux" operacinės sistemos pagrindu ir yra artimesnė "atvirojo kodo" principams nei jos pirmtakai. Visa tai žada intensyvią konkurencinę kovą.

Ką gi bendro turi "Apple iPhone", "Google Android" ir "Nokia N900"? Jais visais galima nustatyti savo buvimo vietą. Žmonės nori žinoti, kur jie yra ir kur jie keliauja. Ši tendencija tik augs, ypač kai pagrindinėmis "Google Maps", "Google Earth" ir "Microsoft Virtual Earth" funkcijomis galima naudotis nemokamai - tereikia tik turėti interneto ryšį. O tokią funkciją palaikantis telefonas yra visiškai logiškas sprendimas, nes jį gabentis kartu su savimi yra daug patogiau nei nešiojamą kompiuterį. 2009 metų pradžioje šios prognozės buvo taikomos "Netbook" tipo kompiuteriams, tačiau panašu, jog konkurencinė kova tuo dar nesibaigė. Kai kurių analitikų teigimų, šiais metais rinkoje pasisekimą turėtų turėti dar kompaktiškesni įrenginiai, užtikrinantys tą patį funkcionalumą kaip ir didesnieji jų analogai. Juk pagaliau telefonu skambinti iš asmeninio kompiuterio (nesvarbu, kad nešiojamo), tikrai nėra taip patogu, kaip su telefonu, be to, juos vienoje rankoje laikyti nėra taip paprasta. Šiomis savybėmis tiek "klasikiniai", tiek "išmanieji" telefonai kompiuterius dar lenks ne vienerius metus.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)