Žmogaus ranka paversta 10 Mb/s spartos ryšio kanalu  (3)

Seulo universitete (P.Korėja) atliktame eksperimente žmogaus ranka buvo paversta 10 Mb/s spartos plačiajuosčio interneto ryšio kanalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ant rankos odos buvo pritvirtinti du lankstūs elektrodai, kuriuos skyrė 30 centimetrų atstumas. Bevieliam ryšiui tarp jų užmegzti panaudojus 45 MHz dažnio radijo bangas, duomenų perdavimo sparta pasiekė 10 megabitų per sekundę, praneša „New Scientist“.

Pasak Korėjos mokslininkų, lankstūs elektrodai vartoja žymiai mažiau energijos, nei, pavyzdžiui, „Bluetooth“ bevielio ryšio įranga. Taip yra dėl to, kad žemo dažnio bangos mažai sugeriamos, be to, jų sklidimo kelyje nedaug išorinių trukdžių.

Prie rankos tvirtinami tokio ryšio įrenginiai sudaryti iš metalinių elektrodų ir polimerinio apvalkalo. Jo storis – apie 300 mikronų, tai yra, praktiškai toks pat, kaip ir keturių žmogaus plaukų. Mokslininkų teigimu, duomenų perdavimo žmogaus oda būdas labai pravers medicinoje, kai ne stacionaro sąlygomis reikia registruoti gyvybiškai svarbius pacientų organizmo parametrus, pavyzdžiui, cukraus kiekį kraujyje ar elektrinį širdies aktyvumą. Ši technologija taip pat leis žymiai sumažinti energijos sąnaudas surinktiems duomenims perduoti ir leis atsisakyti įvairių laidų, naudojamų medicininiams prietaisams prijungti.

Pranešama, kad šiuo metu Seulo universiteto mokslininkai kartu su viena šalies elektronikos bendrove kuria medicininio monitoringo sistemas, kuriose bus naudojama naujoji bevielio ryšio technologija. Ateityje tikimasi sukurti po oda implantuojamus elektrodus, kuriuos bus galima naudoti elektrokardiografijos ir elektroencefalografijos tyrimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)