„Google“ nebevykdys interneto cenzūros Kinijoje  (19)

Interneto paslaugų bendrovė „Google Inc.“ pirmadienį sustabdė Kinijos reikalavimu vykdytą interneto cenzūrą, perkėlusi savo paieškų serverius iš žemyninės Kinijos, tačiau nurodė tęsianti veiklą šioje šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikusi tokį manevrą, „Google“ tikisi suderinti savo nepritarimą Kinijoje galiojančioms interneto kontrolės taisyklėms su kompanijos troškimu gauti pelną iš šios sparčiai augančios rinkos.

Kol kas neaišku, ar „Google“ sprendimas padės išspręsti konfliktą, prasidėjusį sausio 12 dieną, kai buvo bandoma įsilaužti į bendrovės serverius - atsakydama į tai „Google“ pareiškė nebesilaikysianti Kinijos reikalavimo blokuoti kai kuriuos internetinių paieškų rezultatus.

Bendrovė paieškos rezultatų cenzūrą panaikino jau praėjusią savaitę, o dabar sistema buvo pertvarkyta taip, jog ankstesnio „Google“ Kinijos portalo Google.cn vartotojai automatiškai nukreipiami į Honkongo domeną, kur internetinių paieškų cenzūra nėra taikoma.

Tinklalapis Honkonge apie šį pasikeitimą pirmadienį paskelbė: „Sveiki atvykę į Kinijos „Google Search“ naujuosius namus“. Šiame portale paieškos rezultatai taip pat rodomi užrašyti supaprastintais kinų kalbos hieroglifais, naudojamais žemyninėje Kinijoje.

Toks sprendimas nereiškia, kad kompanija apskritai palieka Kiniją. „Google“ planuoja palikti Kinijoje savo techninius ir pardavimų biurus, kad šie galėtų vykdyti techninę priežiūrą ir pardavinėti reklamą paieškos sistemos versijai kinų kalba, veikiančiai Jungtinėse Valstijose. Kalifornijos mieste Mauntin Vju registruota kompanija taip pat planuoja toliau teikti žemėlapių ir muzikos paieškos paslaugas domene Google.cn.

Tačiau spėjama šis maištas prieš cenzūrą gali pakirsti „Google“ augimą, ypač jeigu Kinija imsis atsakomųjų priemonių, apsunkindama šios kompanijos verslą šalyje. Kinijos vyriausybė gali reaguoti, blokuodama prieigą prie „Google“ paslaugų. Šiuo metu Pekinas jau yra visiškai išjungęs priėjimą prie socialinių tinklų „Facebook“, „Twitter“ ir vaizdo įrašų portalo „YouTube“.

Kinijos valstybinė žiniasklaida citavo vieną neįvardytą Valstybinės informacijos tarybos pareigūną, kuris nurodė, jog Pekinas yra „vienareikšmiškai nusistatęs“ prieš pastarąjį „Google“ sprendimą. „Tai visiškai klaidinga“, – pareigūnas sakė valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“.

Honkongas yra Kinijos dalis, tačiau šiai buvusiai britų kolonijai buvo suteikta tam tikra autonomija, kai sala buvo grąžinta Pekinui prieš 13 metų. Po šio perdavimo Honkonge juridinė ir politinė laisvė praktiškai nebuvo suvaržyta, todėl jame įsikūrė daug kompanijų, turinčių riboti savo veiklą žemyninėje Kinijoje, nors tokia strategija Pekinui kelia susirūpinimą, sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos reikalų vyriausiasis ekspertas Nicholas Bequelinas. „Kinija tai taip pat gali suprasti kaip iššūkį jos suverenumui Honkonge“, – pridūrė jis.

Pasak N. Bequelino, pastarasis „Google“ ėjimas „tikriausiai užtrauks nemalonumų Honkongo valdžiai, kurios vadovai yra parenkami Pekino“.

Trintis su „Google“ taip pat gali paveikti Kinijos ryšius su JAV prezidento Baracko Obamos administracija, kuri prisidėjo prie raginimų atsisakyti interneto cenzūros. Pasipiktinę Kinijos pareigūnai atsakė, kad visos kompanijos privalo paklusti šalies įstatymams ir apkaltino „Google“ derinant savo protestus su JAV vyriausybe.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Mike'as Hammeris išreiškė nusivylimą dėl „Google“ ir Kinijos nesugebėjimo išspręsti tarpusavio nesutarimų. „JAV ir Kinijos ryšiai pakankamai brandūs, kad atlaikytų (pozicijų) skirtumus. Siekiame plėsti bendradarbiavimą srityse, kuriose mūsų ir Kinijos interesai sutampa, taip pat santūriai ir atvirai spręsime nesutarimus“, – sakė jis.

Daugelis apžvalgininkų mano, kad Kinija nepageidauja visiškai prarasti „Google“, nes tai gali sutrikdyti vyriausybės pastangas skatinti inovacijas. Kai kurie Kinijos internautai taip pat reiškė nerimą dėl galimos „Google“ netekties: kai kur netgi buvo nešamos gėlės prie šios kompanijos biurų.

„Google“ savo ruožtu taip pat pageidauja likti Kinijoje, kad galėtų samdytis kompiuterių programuotojus ir gauti pajamų už reklamą šioje šalyje. Kompanija taip pat įsitikinusi, kad jos buvimas Kinijoje ilgainiui gali padėti sušvelninti cenzūros taisykles.

Kol kas Kinijoje uždirbamos pajamos sudaro tik nedidelę dalį kasmet „Google“ gaunamų 24 mlrd. dolerių bendrųjų pajamų. Pasak analitikų, Kinijoje „Google“ kasmet uždirba 250-600 mln. dolerių, tačiau neaišku, kokia dalis šių pajamų gaunama tiesiogiai iš Google.cn veiklos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: