Skraidantys robotai – prieš narkomafiją (Video)  (1)

JAV Karinio jūrų laivyno eksperimentinis nepilotuojamas karinis sraigtasparnis pirmą kartą sėkmingai atliko narkotikų kurjerių sulaikymo operaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos laivyne bandomo nepilotuojamo sraigtasparnio, kuris gali savarankiškai kilti ir leistis ant laivų denių (VTUAV), eksperimentinis prototipas MQ-8B (Navy Fire Scout) balandžio mėnesį padėjo sulaikyti narkotikus į JAV gabenusį greitaeigį katerį, praneša „Aviation Week“.

Balandžio 3 dieną netoli JAV krantų plaukusi karinė fregata „USS McInerney“ vykdė „Navy Fire Scout“ nepilotuojamo sraigtasparnio bandymus. Pranešama, kad tuo metu, kai jis buvo ore, fregatos radaras jūroje pastebėjo JAV pusėn plaukiantį greitaeigį katerį. Kilus įtarimui, kad tai gali būti narkotikus gabenantis laivas, „Navy Fire Scout“ operatoriui buvo įsakyta pradėti žvalgybos operaciją.

Nepilotuojamas sraigtasparnis beveik 3 valandas slapčiomis stebėjo įtartiną laivą ir fiksavo, kaip jis susitinka su žvejybiniu laivu. Remiantis šių stebėjimų duomenimis, „USS McInerney“ susisiekė su JAV Pakrančių apsaugos tarnyba, kurį į nurodytą rajoną nukreipė patruliuojantį laivą.

Jam priartėjus narkotikų prekeiviai pradėjo versti savo krovinį už borto. Vėliau buvo nustatyta, kad jiems pavyko atsikratyti apie 220 kg kokaino, tačiau dar maždaug 66 kg nesuspėta išmesti, ir narkotikus gabenę žmonės buvo sulaikyti su įkalčiais.

Pasak JAV Karinio jūrų laivyno atstovų, fregata „USS McInerney“ „Navy Fire Scout“ bandymus jūroje vykdo nuo 2009 m. spalio. Šis nepilotuojamas sraigtasparnis yra modernizuota nedidelio civilinės paskirties sraigtasparnio versija. Jis gali gabenti ne tik žvalgybos operacijoms būtiną elektroninę įrangą, įskaitant įvairios paskirties daviklius ir infraraudonųjų spindulių kameras, bet ir įspūdingą ginklų arsenalą – lazeriu nukreipiamas „Helfire“ prieštankines raketas ar GPS naudojančias sklendžiančias bombas „GBU-44B Viper Strike“, skirtas specialiai UAV orlaiviams.

Bendrovės „Northrop Grumman“ sukurto MQ-8B (Navy Fire Scout) maksimali keliamoji galia – 1430 kg, jis gali patruliuoti didesniu nei 200 km spinduliu nuo savo laivo, išbūti ore daugiau nei 3 valandas, skirsdamas iki 6 kilometrų aukštyje.

Šiame vaizdo siužete – „Navy Fire Scout“ užfiksuota narkotikų krovinio sulaikymo operacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)