Kompiuterinis hidraulinis Brailio rašto displėjus akliesiems  (0)

Daugumai regėti negalinčių kompiuterių vartotojų naršymas internete arba elektroninio pašto skaitymas yra tikrai problematiška užduotis. Dažniausiai jiems tenka skaityti po vieną eilutę, kadangi komerciniai Brailio rašto displėjai vienu metu daugiau teksto išvesti negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau situacija gali pasikeisti jau artimiausiu metu. Šiaurės Karolinos universiteto tyrinėtojai teigia, jog jiems pavyko sukurti Brailio rašto displėjų, kuris iškart gali vaizduoti pilną puslapį teksto. Be to, naujojo išradimo kaina bus gerokai mažesnė nei dabartinių alternatyvų. “Mes sukūrėme nebrangų kompaktišką pilno puslapio dydžio Brailio displėjų, kurį potencialiai galima pritaikyti tiek delninukuose, tiek mobiliuosiuose telefonuose ir GPS sistemose", sako vienas iš projekto komandos narių Peichun'as Yang'as, kuris pats yra aklas. Pilno puslapio displėjus geresnis jau vien dėl to, kad jis leidžia skaitytojams peršokti per pastraipas ir skaityti iškart juos dominančias teksto skiltis. Be to, toks displėjus gali pateikti daugiau informacijos per trumpesnį laiko tarpą.

Brailio šriftą 1821 metais sukūrė Louis Braille. Šrifto abėcėlę sudaro tam tikra tvarka išdėstyti iškili (reljefiniai) kokio nors paviršiaus taškeliai, kuriuos galima apčiuopti pirštais. Kiekvieną simbolį sudaro 2x3 dydžio matrica, kurios bet kuris elementas gali būti iškilęs likusio paviršiaus atžvilgiu. “Brailio raštas yra labai reikšmingas. Statistiniu požiūriu maždaug 90% dirbančių aklųjų asmenų sugeba skaityti tokiu būdu užrašytą tekstą. Ši sistema yra svarbi priemonė, užtikrinanti galimybę skaityti", sako Yang'as.

Dabartiniu metu rinkoje esantys Brailio displėjai naudoja pjezokeraminius elementus. Įtaisuose taškus į virš ųiškelia 5 centimetrų ilgio svirtis. "Tai brangu, be to, esama gausybė apribojimų", aiškina mokslininkas. Taigi, tipinis šiandieninis Brailio displėjus paprastai turi tik vieną 80 simbolių eilutę ir gali kainuoti iki to 8000 dolerių.

Yang'as kartu su kitais komandos nariais sugalvojo naują būdą iškiliems paviršiaus taškams suformuoti. Kiekvienas jų displėjaus segmentas naudoja hidraulinį mechanizmą su specialiais vožtuvais. “Mechanizmas leidžia sudaryti palyginti didelį paviršiaus taško iškilimą vertikalia kryptimi ir tuo pat metu užtikrina greitą reakciją. Būtent to ir reikia norint pagaminti gerą komercinį Brailio displėjų", sako mokslininkas. Šiuo metu sukurtas naujuoju principu paremtas keturių eilučių displėjus, kuris autorių teigimu galėtų kainuoti apie 1000 dolerių. Vėliau būtų galima sukurti ir viso standartinio kompiuterių ekrano tekstą rodantį displėjų. 

Kaip gi veikia Yang'o ir jo kolegų sugalvota technologija? Įsivaizduokite, jog kiekvienas šio displėjaus elementas yra stačiakampė skysčiu užpildyta ertmė. Viršuje ir apačioje yra palikta mažytė anga; joms hermetiškai uždengti panaudota lanksti diafragma. Kiekvienoje pusėje pritvirtinti lankstūs elektroaktyvių polimerų elementai, kurie keičia formą, į juos padavus elektros įtampą. Tinkamai parenkant įtampą, šios paviršinės dangos gali perslinkti tarp jų esantį skystį. Pavyzdžiui, abi diafragmas išlenkus į viršų, įtaiso paviršiuje susiformuoja apčiuopiamas taškas. Suformavus reikiamą taškų raštą, įjungiami miniatiūriniai vožtuvai, kurie skirti taškų formos mechaniniam atsparumui padidinti, kai jie yra liečiami pirštais. Brailio taško atnaujinimo (t.y. pakeitimo nauju tašku) laikas yra apie 30 milisekundžių. Yang ir jo kolegos tikisi pirmuosius pilno ekrano displėjaus prototipus pagaminti per vienerius metus. Jei viskas vyks sėkmingai, gaminį bus galima komercializuoti. 

Įdomu tai, kad amerikiečių Nacionalinio standartų ir technologijų instituto (NIST) Informacinių technologijų laboratorijos (Information Technology Laboratory) specialistai panašų taškinį grafinį displėjų sukūrė jau daugiau kaip prieš porą metų. Pagal tuometines jų prognozes rinkai pateiktas gaminys turėjo kainuoti apie 2000 dolerių, tačiau dėl nežinomų priežasčių juo taip ir nebuvo pradėta prekiauti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)