Sėkmingas Pentagono kosminio lėktuvo startas kelia susirūpinimą Rusijos kariškiams (Video)  (18)

Daugkartinio naudojimo erdvėlaivį X-37B balandžio 23 d. sėkmingai į orbitą išvedė raketa Atlas 5. Nors tai didelis laimėjimas prie projekto dirbantiems mokslininkams, tačiau kai kuriems užsienio valstybių kariškiams, ypač Rusijos, kelia nerimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog beveik 5 tonas sveriantis 2,9 x 8,9 m dydžio X-37B, kurio sparnų ilgis siekia 4,5 metro, ilgiausiai kosmose gali išbūti iki 270 dienų. Apie planuoto eksperimento pradžią mes jau rašėme šiame straipsnyje, kur surasite ir daugiau detalių apie šį erdvėlaivį.

Po sėkmingo starto JAV kosminės programos vadovo pavaduotojas Gary Paytonas žurnalistams prasitarė, jog nežino, kada aparatas grįš atgal. Tai gali nulemti vykdomi tyrimai ir jų rezultatai.Tiesa, ką konkrečiai erdvėlaivis veiks orbitoje – nepranešama, motyvuojant, jog ši informacija saugumo tikslais yra įslaptinta. Jeigu viskas klostysis pagal planą, lėktuvas turėtų nusileisti Vandenbergo karinėje bazėje Kalifornijoje.

Nors Amerikos kariškiai neatskleidžia, kokie šio skrydžio tikslai, oficialioje erdvėje manoma, kad skrydžio metu bus patikrintos visos bepiločio aparato sistemos, taip pat ir valdymo. Įdomu tai, jog prie šio projekto mokslininkai dirba jau nuo 1950 m. Pirmieji aparato bandymai pradėti 1986 m ir tęsėsi iki pat 2007 m. Tačiau tik dabar erdvėlaivis pirmą kartą išvestas į orbitą. Erdvėlaivio startas užfiksuotas šiame video reportaže:

Kol tikrieji tikslai, kurių siekia JAV karinės pajėgos šiuo skrydžiu, nekomentuojami, visi turi teisę kurti savas versijas. Ypač apie ilgalaikį tokių erdvėlaivių panaudojimą. Pagal oficialią versiją – tai bus arba priemonė kroviniams į orbitą gabenti, arba kosminių bandymų platforma. Tačiau kariškiai įsitikinę, jog toks erdvėlaivis visų pirma bus pritaikomas žvalgybinėms funkcijoms atlikti.

Apie tai garsiai prabilo buvęs Rusijos karinių oro pajėgų vadas armijos generolas Anatolijus Kornukovas. Jo nuomone, daugkartinio naudojimo erdvėlaivis X-37B leis žymiai sustiprinti JAV karinių oro pajėgų kosminių puolimo priemonių potencialą. „Vašingtonas vykdo suplanuotą programą, remdamasis šūkiu – „Kas valdo kosmosą, tas valdo pasaulį.“ JAV paprasčiausiai spjovė į Rusijos ir visos tarptautinės bendrijos raginimus atsisakyti ginklų dislokavimo kosmose“, - pareiškė jis Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“, komentuodamas X-37B iškėlimą į kosmosą.

Pasak A. Kornukovo, orbitinio lėktuvo bandymai patvirtina, kad JAV bando įsitvirtinti kosmose ir „iš ten grasinti mums“. „Dabar JAV Karinės oro pajėgos galės iš esmės vykdyti savo kovines užduotis ir iš Žemės, ir iš kosmoso. O tai reiškia, kad jos galės per trumpą laiką smogti smūgį nesibaimindamos galimo atsako“, - sakė generolas.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusijai būtina kurti efektyvią kosminės gynybos sistemą, greičiau pereiti nuo žodžių prie darbų, vykdyti šalies prezidento nurodymus kurti oro ir kosminės erdvės gynybą, kurios, pasak jo, Rusija „praktiškai neturi“.

Priešingu atveju, anot A. Kornukovo, Rusija nebus apdrausta nuo tokių įvykių scenarijų, kurie buvo realizuoti 1999 m. buvusioje Jugoslavijoje ar 2002 m. Irake, kai, nesant aktyvių priešlėktuvinės gynybos priemonių, iš Jugoslavijos ir Irako pastangų pasipriešinti „neliko nieko“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (18)