13 „Wagner“ kolonų jau Baltarusijoje. Skelbiama kokia dilema iškyla NATO  (1)

„Vagneriečiai“ toliau atvyksta į Baltarusiją ir artėja prie sienų su Lenkija ir Lietuva – į Suvalkų koridoriaus zoną.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-31 13 „Wagner“ kolonų jau Baltarusijoje. Skelbiama kokia dilema iškyla NATO  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras, Rusijos ir Ukrainos karo veteranas Oleksijus Hetmanas pažymėjo, kad „Wagner“ tikriausiai planuoja surengti kokią nors provokaciją pasienyje su NATO šalimis.

Karo ekspertas įvardijo, kas gali nutikti, jei „Wagner“ nuspręstų imtis tokių veiksmų.

Dabar „Wagner“ Baltarusijoje bus aprūpinta karine technika, kad ji būtų parengta kovai.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į Vladimiro Putino žodžius, kad „Wagner“ teisiškai neegzistuoja, nes Rusija neturi įstatymų, pagal kuriuos galėtų egzistuoti privačios karinės įmonės. Iš tikrųjų jis išsižadėjo vagneriečių“, – pabrėžė ekspertas.

Aleksandras Lukašenka kalbėjo apie vagneriečius, sakydamas, kad jie pradeda jį „erzinti“. Jis sakė, kad samdiniai tariamai paprašė jo leidimo vykti į „ekskursiją į Varšuvą“. O Lukašenka taip pat jų išsižadėjo.

Bet jei vagneriečiai, kurie yra nelegali ginkluota formacija, nes Rusijoje ir Baltarusijoje nėra įstatymo, pagal kurį jie galėtų egzistuoti, vykdo provokaciją Lenkijos teritorijoje, tai ar NATO turėtų atsakyti pagal 5 str.?

„Pagal šį straipsnį, jeigu karinė agresija vykdoma prieš vieną iš Aljanso šalių, tai visos kitos šalys – NATO narės turi atremti agresorių. Bet jeigu teroristinė grupuotė NATO šalyje įvykdė provokaciją, tai prieš ką Aljansas turėtų panaudoti jėgą?“, – pabrėžė karo ekspertas.

 

Jei kaltinsite Baltarusiją dėl to, kad ten yra „Wagner“ bazė, tai bus vertinama kaip puolimas prieš šalį. Kita vertus, NATO turi reaguoti. Taigi kyla tam tikras teisinis konfliktas.

„O Putinas ir Lukašenka tiesiog nori pažiūrėti, kokia gali būti NATO reakcija į galimą vagneriečių provokaciją ir ar ji apskritai bus“, – pasiūlė Hetmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(9)
(16)

Komentarai (1)