„Lukašenka suprato, kad pakliuvo.“ Kur jau artimiausiu metu gali būti panaudotas „Wagner“  ()

Į Baltarusiją po nesėkmingo jų lyderio Jevgenijaus Prigožino maišto atsikraustę „vagneriečiai“ gali grįžti į Rusiją. Juk Aleksandras Lukašenka neketina finansuoti „Wagner“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas, Analizės ir strategijų centro vadovas Ihoris Chalenko „24 kanalui“ aiškino, kad ne tik dėl to A. Lukašenka nori atsikratyti vagneričių. Baltarusijos diktatorius pagaliau suprato, kokiame cugcvange* atsidūrė.

* Cugcvangas (Zugzwang vokiškai. Zug – ėjimas, zwang – prievarta), situacija šachmatų žaidime, kai žaidėjo pozicija, kurią jis būtų linkęs išlaikyti, yra geresnė, nei ta, kuri būtų po bet kurio jo privalomo ėjimo. Kai abi pusės neturi naudingų ėjimų, susidaro abipusė cugcvango pozicija.

Tiesą sakant, galima daryti prielaidą, kad „Wagner“ samdiniai gali patekti į Lenkijos ar Lietuvos teritoriją kaip tariami „nelegalūs pabėgėliai“. Tačiau Lukašenka turės būti atsakingas už tai.

„Šiuo atveju net taktiniai branduoliniai ginklai Baltarusijos diktatoriaus neišgelbės. Lukašenka supranta, kad nenori kariauti su NATO šalimis. Jis supranta, kad dėl maniakiško Vladimiro Putino sumanymo įvykdyti provokaciją dabar atsidūrė „pirmoje vietoje“. O Lukašenka taip bando parodyti savo charakterį“, –pabrėžė politologas.

„Tuo pačiu metu „Wagner“ dabar gali būti aktyviau naudojamas Afrikoje, kur padėtis pastaruoju metu pablogėjo. Nigeryje chunta perėmė valdžią ir užmezgė kontaktus su Prigožinu ir „Wagner“. Ir štai kodėl „Wagner“ šiuo metu yra labiau „reikalingi“ Afrikos žemyne“,  - pažymėjo jis.

 

Tačiau rizika dėl „Wagner“ buvimo Baltarusijoje išlieka didelė. Tačiau, anot Ihorio Chalenko, Lukašenkos demaršas dėl Prigožino samdinių demonstruoja, kad Putinas negali kontroliuoti net savo parankinio iš Baltarusijos.

O Amerikos karo studijų instituto analitikai pastebi, kad vagneriečiai gali grįžti iš Baltarusijos į Rusiją. Juk Lukašenka suprato, kad už jų viešnagę teks susimokėti iš Baltarusijos biudžeto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()