„MQ-20 Avenger“ dronai išmoko dirbti kaip komanda - kuo ypatinga ši galimybė?  ()

„Scientific Systems“ sukūrė specialią programinės įrangos platformą „General Atomics MQ-20 Avenger“ dronams, leidžiančią jiems veikti „spiečiaus“ režimu. Tai sumažins operatorių poreikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar keli žvalgybiniai „MQ-20 Avenger“, „Scientific Systems“ programinės įrangos dėka, galės vienu metu atlikti skirtingas užduotis. Jie skris spiečiuje ir bus valdomi kaip vienas jungtinis vienetas, bet neprivalės atlikti tų pačių manevrų.

„Scientific Systems“ programinę įrangą sudaro daug įvairių technologijų, įskaitant:

  • paskirstyta skrydžio valdymo sistema, leidžiančią „MQ-20 Avenger“ dronams bendrauti tarpusavyje ir koordinuoti veiksmus;
  • padėties nustatymo ir navigacijos sistemą, leidžiančią MQ-20 dronams tiksliai nustatyti savo buvimo vietą ir kitų objektų padėtį;
  • dirbtinio intelekto sistemą, leidžiančią MQ-20 dronams priimti sprendimus, pasirinkti geriausią būdą užduotims atlikti.

Šios technologijos leidžia „MQ-20 Avenger“ dronams dirbti kartu, net ir atliekant sudėtingas užduotis - žvalgybą, stebėjimus, kovines misijas. Jie galės laisvai judėti mūšio lauke, vengti kliūčių ir bendrauti tarpusavyje. Vienas ar keli dronai gali sekti kitus taikinius, kol kitas MQ-20 yra užsiėmęs su pirmojo taikinio naikinimu - tokios galimybės yra labai svarbios.

Eksperimento metu MQ-20 dronai, kurių apskritai tėra pagaminta apie 10, buvo suskirstyti į dvi grupes. Viena dronų grupė buvo atsakinga už žvalgybą ir stebėjimą, o kita - už kovinius smūgius. Dronai bandymų metu skraidė laisvai, vengė kliūčių ir keitėsi duomenimis tarpusavyje, kaip ir norėjo programinės įrangos kūrėjai.

Speciali programinė įranga iš „Scientific Systems“, kuri yra MQ-20 gamintojo „General Atomics“ padalinys, prisitaiko prie ir prie nenumatytų aplinkybių - gedimų, ryšio problemų, sistemų praradimų dėl priešo veiksmų. Algoritmai sprendimus priima labai greitai ir nepriklausomai, o tai gali pakeisti mūšio baigtį, kai svarbi kiekviena sekundės dalis.

 

„General Atomics MQ-20 Avenger“ yra daugiafunkcis dronas, galintis pasiekti maksimalų 740 km/val. greitį, kyla į 15,2 km aukštį ir išsilaiko ore iki 18 valandų. Tai yra gana didelis dronas - 13 metrų ilgio ir 20 metrų pločio (atstumas tarp sparnų galų). Pirmam skrydžiui MQ-20 pakilo 2009 metais.

MQ-20 gali atlikti žvalgybos ir stebėjimo užduotis, bet gali ir suduoti taiklius smūgius „Hellfire“ raketomis ar įvairiomis bombomis.

(7)
(1)
(6)

Komentarai ()