Karas Karabache. Ar galimas Rusijos įsitraukimas?  ()

Rugsėjo 19 d. Azerbaidžanas paskelbė apie „vietinių antiteroristinių priemonių“ pradžią Kalnų Karabache.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-20 Karas Karabache. Ar galimas Rusijos įsitraukimas?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karo studijų instituto analitikai analizuoja, kad Rusijos vyriausybė greitai davė signalą, jog Rusijos taikos palaikymo pajėgos netrukdys Azerbaidžano karinei operacijai Kalnų Karabache, nepaisant ankstesnių Rusijos saugumo ryšių su Armėnija. Atsižvelgiant į tai, žmonės internete net pradėjo domėtis, kur dingo „Rusijos taikdariai“.

ISW sako apie galimą Rusijos įsikišimą į Kalnų Karabacho konfliktą?

Azerbaidžanui pradėjus „vietinio pobūdžio antiteroristines priemones“, V. Putinas paskelbė pareiškimą. Visų pirma, diktatoriaus ruporas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos kariuomenė „aukščiausiu lygiu“ palaiko ryšius su Armėnijos ir Azerbaidžano pareigūnais.

Tuo pat metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova paragino „visas šalis“ sustabdyti kraujo praliejimą. Anot jos, tariamai:

  • vadinamasis „taikos palaikymo kontingentas“ Kalnų Karabache toliau vykdo „jam pavestas užduotis“;
  • 2020 ir 2022 metais pasirašyti trišaliai Rusijos, Armėnijos ir Azerbaidžano susitarimai išlieka „taikos keliu“.

Savo ruožtu iš Rusijos buvo padaryti dar keli pareiškimai. Visų pirma:

  • Rusijos Valstybės Dūmos Gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas pareiškė, kad Rusijos taikdariai „neturi teisės naudoti ginklų be tiesioginės grėsmės“;
  • su Kremliumi susijęs tinklaraštininkas teigė, kad vadinamieji „taikdariai“ neturi jokių protokolų ar taisyklių dėl jėgos panaudojimo Kalnų Karabache, veikia tik remdamiesi 2020 m. lapkričio mėn. „taikos susitarimu“;

 

Rusijos Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas ir propagandistė Margarita Simonian (Rusijos vyriausybėje yra nacionalistų ir ekstremistų balsai) teigė, kad Armėnija tariamai kenčia dėl pastarųjų bandymų prisijungti prie Vakarų ir atsiriboti nuo Rusijos pasekmių. Nors analitikai pridūrė, kad vadovaujantys Rusijos pareigūnai neskatino šio teiginio ir laikosi dviprasmiškų žodžių, kurie „ragina nutraukti karo veiksmus“.

Be to, kai kurie Rusijos karybos tinklaraštininkai pareiškė paramą „Rusijos taikos palaikymo kontingento saugumui“ Kalnų Karabache ir skundėsi dėl „silpnėjančios Rusijos įtakos“ Armėnijai ir Azerbaidžanui.

 

„Atsižvelgiant į tai, Rusijos kariuomenė vargu ar teiks prioritetą taikos palaikymo operacijoms Kalnų Karabache karo Ukrainoje fone,“ – teigė ISW.

Beje, Rusija rugsėjo 19 dieną pareiškė, kad Kalnų Karabache dislokuoti „Rusijos taikdariai“ nereaguos į operaciją tol, kol jiems niekas negresia.

Tuo pat metu Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas taip pat dieną prieš, rugsėjo 19 d.:

  • sušaukė Saugumo Tarybos posėdį dėl padėties Kalnų Karabache;
  • paragino „Rusijos taikdarius“ imtis priemonių „agresijai“ sustabdyti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()