Rusijos pėdsakas. Skelbiami nauji duomenys apie „Nord Stream“ sprogimą  ()

„Ukrainietiško pėdsako“ versija laikoma pagrindine, tačiau žurnalistai rašo apie neatitikimus, kurie gali reikšti Rusijos įsitraukimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-28 Rusijos pėdsakas. Skelbiami nauji duomenys apie „Nord Stream“ sprogimą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos Federacinės Respublikos Generalinė prokuratūra mano, kad vadinamasis „Ukrainietiškas pėdsakas“ yra prioritetinė „Nord Stream“ dujotiekio sabotažo versija. Tyrimo duomenimis, dujotiekio sabotažą galėjo vykdyti jachtos „Andromeda“ įgula. Tai pranešė leidinys DW, remdamasis publikacijomis Vokietijos žiniasklaidoje.

Visų pirma cituojamas prokuroro Larso Otte'o pareiškimas susitikime su Bundestago vidaus reikalų komisijos nariais, kad „yra rimtų priežasčių manyti, kad ši jachta buvo panaudota šiam nusikaltimui padaryti“. Įrodymai apima sprogmenų pėdsakus, rastus „Andromedoje“.

Tyrime atsirado ir naujų pavardžių. Tarp įtariamųjų buvo du ukrainiečiai – Rustemas A. ir Maksimas B.

Ukrainos verslininkas Rustemas A. įtariamas susijęs su neva fiktyvia Lenkijos įmone „Feria Lwowa“, sumokėjusia už jachtos nuomą. Laivo įgulos vadovas Maksimas B. šią jachtą esą užsakė elektroniniu paštu vienos Lenkijos įmonės vardu.

Žurnalistai susisiekė su įtariamaisiais, tačiau Rustemas A. atsisakė komentuoti ir net pagrasino žurnalistams, o Maksimas B. teigė, kad apie „Nord Stream“ sabotažą sužinojo iš žiniasklaidos.

 

Byloje figūruoja ir kitas asmuo, tyrime žinomas netikru vardu „Mychailo Popov“, kuris greičiausiai buvo jachtos kapitonas. Tačiau tyrimo metu kol kas nepavyko nustatyti tikrojo šio asmens vardo ir buvimo vietos. Kiti jachtos įgulos nariai taip pat nėra patikimai identifikuoti.

„Ukrainietiško pėdsako“ versijos neatitikimai

Versijoje su jachtos „Andromeda“ dalyvavimu susprogdinant dujotiekį taip pat yra neatitikimų. Pavyzdžiui, abejotina, ar mažas 15 metrų ilgio laivas su šešiais įgulos nariais galėjo į sabotažo vietą atgabenti pakankamai sprogmenų. Versijai prieštarauja ir tai, kad „Nordic Stream“ sprogimo metu rajone buvo Rusijos karo laivai ir keli kiti laivai.

 

Kitas byloje dalyvaujantis asmuo verčia suabejoti sabotažo „ukrainietišku pėdsaku“. Ji yra lenkų įmonės „Feria Lwowa“, kuri išnuomojo „Andromedą“, savininkė. Vokietijos spauda teigia, kad ji yra Ukrainos pilietė, tačiau po jo aneksijos persikėlė į Krymą ir gavo Rusijos pasą. Žurnalistai teigia turintys moters nuotraukų, darytų 2023 metų birželį Krasnodare. Tyrimo metu kol kas nenustatyta, ar ji yra Rusijos ar Ukrainos specialiųjų tarnybų agentė.

Kalbant apie neatitikimus, minima, kad tyrime svarstoma ir kita versija – Rusijos operacija su „užsienio vėliava“, siekiant kaltę perkelti Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()