„Atsirado naujų galimybių“. „The Economist“ – „Putinas laimės karą Ukrainoje“  (2)

Leidinio teigimu, V. Putino pergalė priklauso nuo ištvermės, o ne nuo užgrobtos teritorijos kiekio. Nė viena armija dabar nepajėgi išstumti kitos fronto linijoje, bet Rusijai karui užteks žmonių dar daugelį metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kare Ukrainoje turi naujų galimybių dėl ryžtingų Vakarų veiksmų stokos. Rusijai suteikiamas tikras sėkmės šansas, ypač dėl silpno Vakarų atsako į pagalbą, strateginės perspektyvos stokos ir pasyvumo. Apie tai rašo „The Economist“.

Vakarai, pasak leidinio, galėtų padaryti daugiau, kad panaudotų savo pramoninius ir finansinius išteklius, kad pasipriešintų Putinui ir pranoktų Rusijos galimybes.

„Putino pergalė yra įmanoma dėl to, kad pergalė yra ištvermė, o ne teritorijos užėmimas. Nė viena armija negali priversti kitos išeiti iš dabar kontroliuojamos teritorijos. Ukrainos kontrpuolimas sustojo. Rusija per dieną praranda daugiau nei 900 žmonių, vyksta mūšiai dėl Avdijivkos. Tai karas, kuris gali tęstis daugelį metų“, – rašoma straipsnyje.

Stipresnė Rusijos pozicija

„The Economist“ teigimu, iki 2024 metų Rusija bus tvirtesnė, nes disponuoja daug bepiločių orlaivių ir artilerijos sviedinių. Be to, Rusijos armija yra sukūrusi efektyvią elektroninio karo taktiką prieš Ukrainos ginkluotę, o V. Putinas ramus dėl kolosalinių savo kariuomenės nuostolių.

Leidinyje atkreipiamas dėmesys į bepiločių orlaivių tiekimą Rusijai iš Irano ir sviedinių iš Šiaurės Korėjos, taip pat Rusijos karinės mašinos stiprinimą prekybos kanalais per Turkiją ir Kazachstaną. Vakarų planai apriboti pajamas iš Rusijos naftos nustatant jos kainą 60 USD už barelį pasirodė neveiksmingi, nes Rusija naftą parduoda už 64 USD už barelį, beveik 10 % daugiau nei 2023 m. pradžioje, teigiama ataskaitoje.

Putino pozicijų Rusijos Federacijoje stiprinimas

 

„The Economist“ taip pat kalbama apie Putino pozicijų stiprėjimą šalies viduje, kur elitas kontroliuoja ekonomiką ir gauna naudos iš karinių veiksmų, o eiliniai piliečiai pamažu pripranta prie karo. Manoma, kad Ukrainos parama iš Vakarų vyriausybių susilpnėjo, atsirado abejonių dėl tolesnės paramos.

„The Economist“ perspėja, kad V. Putinas gali turėti bėdų dėl karo, nes rusai pradeda piktintis priverstine mobilizacija, infliacija ir karinių išlaidų perskirstymu. Tačiau manyti, kad jo režimas greitai žlugs, yra absurdiška, nes jis gali išlaikyti valdžią dar daug metų ir panaudoti karą kaip pasiteisinimą savo žmonių vidinei priespaudai ir kančioms.

Kaip sutramdyti Putiną

 

„The Economist“ pataria, kad Europos gynybos strategija turėtų būti siekiama užkirsti kelią V. Putino iškilimui ir parodyti ryžtą remti demokratinę, į Vakarus orientuotą Ukrainą.

„Europa turi planuoti, kad Putinas taptų pagrindine ilgalaike grėsme jos saugumui. Rusija persiginkluotų. Ji turės kovinės patirties. Europos gynybos planavimu turi būti siekiama, kad Putinas nesijaustų silpnas savo flange“, – rašoma straipsnyje.

Leidinys pažymi, kad Europos politikai turėtų dėti daugiau pastangų, kad užtikrintų Ukrainos pažangą, „žadėdami pinigų ir įstojimu į ES“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(32)
(-2)

Komentarai (2)