Name iš kanapių gausu ekologinių netikėtumų (Video)  (20)

Nors tai skamba kiek keistokai, pasaulyje pramoninės kanapių kultūros yra laikomos ganėtinai gera statybine medžiaga. Pirmieji kanapių pagrindu "suręsti" pastatai sėkmingai gyvuoja Australijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Tačiau JAV ši technologija dažniausiai susilaukia tik anekdotų. Nepaisant to, čia taip pat jau pastatytas pirmasis "kanapių namas".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastas statinys iškilo Asheville mieste Šiaurės Karolinoje (JAV). Kaip ir reikėjo tikėtis, vietiniai gyventojai nėra linkę gilintis į skirtumą tarp nekenksmingos pramoninės (arba pluoštinės) kanapės ir narkotiniu poveikiu pasižyminčios šio augalo atmainos. Namo savininkas teigia, jog vietiniai gyventojai jo dažnai klausia, kada ant namo sienos atsiras kanapės lapus vaizduojantis plakatas ir ar namo viduje esančių sienų paviršius nepadengtas šį augalą vaizduojančiais piešiniais. "Kai kurie juokauja, jog gaisro atveju būtų galima surengti neblogą vakarėlį", sakė namo savininkas CNN žurnalistams. Tiesa, toks požiūris yra labai siauras, kadangi pluoštinės kanapės yra labai platų praktinį pritaikymą turintis augalas, o jų pagrindu statomi namai pasižymi išskirtiniu ekologiškumu. Namą suprojektavusi ir jo statyme dalyvavusi kompanija "Push Design" išanalizavo galimas statybinių medžiagų alternatyvas ir kaip jų manymu ekologiškiausią variantą pasirinko kanapių pluošto turintį betoną. Medžiagai suteiktas pavadinimas "Hemcrete", kas išsišifruoja paprasčiausiai kaip "kanapinis betonas". Iš šio mišinio gaminami statybiniai blokeliai, arba medžiaga tiesiogiai pilama į iš anksto paruoštas sieninių konstrukcijų formas. Mišiniui gaminti pasirinkta ekologiškai auginta pluoštinė kanapė, kuri susmulkinama, sumaišoma su smėliu ir ekologiška rišamąja medžiaga. Neįprastos statybinės medžiagos tiekėjas - bendra JAV ir Didžiosios Britanijos kompanija "American Lime Technology" teigia, jog viename kubiniame metre "Hemcrete" yra "užkonservuojama" 110 kilogramų anglies dvideginio. Be to, kompanijos atstovai primena, jog pramoninės kanapės nepasižymi narkotiniu poveikiu. Anglijos karalius Henrikas VIII (1491-1547) išleido įstatymą, pagal kurį visuose ūkiuose kanapėms auginti turėjo būti skiriamas 60 akrų (24,3 hektaro) plotas kanapėms auginti, iš kurių pluošto buvo pinami lynai laivams. Tačiau 20-ojo amžiaus viduryje kanapių auginimas tapo nelegalus dėl jų narkotinio poveikio. Beje, narkotinė augalo atmaina buvo išvesta selekcijos būdu iš tos pačios pramoninės kanapės, kurioje narkotiko THC yra tik 0,3%, lyginant su 6-20% THC narkotinėje jos atmainoje. Pirmąsias pramoninių kanapių auginimo licenzijas Didžioji Britanija išdavė dar 1993 metais.

Namo vidaus sienos ir durys yra tai pat padarytos iš aplinkai nepavojingų medžiagų, tokių kaip perdirbtas popierius. Pramoninės kanapės nepasižymi dideliu tvirtumu, todėl namui statyti teko panaudoti medinį karkasą. Tačiau "Hemcrete" blokeliai gerai izoliuoja šilumą ir garsą. 316 kvadratinių metrų ploto namui apšildyti per mėnesį išleidžiama apie 100 dolerių (266Lt). Tiesa, tokia statyba nėra pigi - kvadratinio metro vidutinė kaina siekia 1463 dolerio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(4)

Komentarai (20)