Surengtos didžiausios kibernetinio karo pratybos  (2)

Praeitą savaitę JAV vyko didžiausios šalies istorijoje kibernetinio karo pratybos „Cyber Storm III“, kurių metu imituojama galinga internetinė ataka prieš svarbiausias šalies infrastruktūros dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tris dienas trukusiose pratybose dalyvavo tūkstančiai kompiuterinio saugumo specialistų iš JAV ir 12 pasaulio šalių – Australijos, D. Britanijos, Kanados, Vokietijos, Prancūzijos, Vengrijos, Japonijos, Italijos, Nyderlandų, N. Zelandijos, Švedijos ir Šveicarijos, pranešė „Physorg.com“. Iš JAV pusės jose dalyvavo 60 privačių šalies bendrovių ir 7 federalinių agentūrų, įskaitant Gynybos, Energetikos, Valstybės saugumo departamentus, Baltuosius rūmus bei Amerikos žvalgybos ir teisėsaugos tarnybas, atstovų.

Pranešama, kad kas 2 metus rengiamas kibernetinio karo pratybas organizuoja JAV šalies saugumo departamentas. „Cyber Storm III“ pratybos tapo pirmuoju naujojo Nacionalinio kibernetinio saugumo ir integruotų komunikacijų centro (NCCIC) Arlingtone šalia Vašingtono išbandymu.

NCCIC buvo įkurtas 2009 m. spalį, jo paskirtis – koordinuoti JAV kibernetinio saugumo operacijas. Jame dirba ne tik šalies vyriausybinių organizacijų kompiuterių ekspertai, bet ir jų kolegos iš privačių bendrovių.

JAV šalies saugumo departamento Kibernetinių pratybų programos vadovas Brettas Lambo žurnalistams pabrėžė, kad „Cyber Storm III“ pratybos yra „visiškai imitacinės“. „Mes neatakuojame jokių realių tinklų, neįterpinėjame jokios realios kenkėjiškos programinės įrangos“, - sakė jis.

Į pratybų dalyvių darbo stotis ir serverius buvo „sušvirkšta“ daugiau nei 1500 imituojamų kibernetinių atakų variantų. Visas jas reikėjo atremti ir paversti niekais nežinomų priešininkų pastangas pasinaudoti kibernetinės infrastruktūros saugumo spragomis, teigiama pranešime.

NCCIC atstovų teigimu, tarp potencialių tokių kibernetinių atakų pasekmių gali būti itin svarbių vyriausybinių bei privačių organizacijų funkcijų paralyžiavimas ir pavojus žmonių gyvybei. Be kita ko buvo imituojamas elektroninių ryšių tinklų bei energetikos objektų veiklos nutraukimas.

Pasak B. Lambo, vykdant „Cyber Storm III“ scenarijų buvo imituojamas skaitmeninių sertifikatų, identifikuojančių elektroninių paslaugų teikėjus internete, klastojimas. Taip esą buvo siekiama kuo geriau imituoti didelio masto ataką, nukreiptą prieš svarbiausią pasaulinio kompiuterių tinklo infrastruktūrą.

Pranešama, kad šias didžiausias iki šiol JAV surengtas kibernetinio karo pratybas planavo Pentagonas ir už JAV elektroninę žvalgybą atsakinga Nacionalinio saugumo agentūra, o pačios pratybos bus kontroliuojamos iš JAV Slaptosios tarnybos būstinės Vašingtone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)