Kinija neigia rengusi kibernetines atakas prieš „Google“  (5)

Kinijos vyriausybė pirmadienį paneigė bet kokius pranešimus apie jos įtariamą ryšį su kibernetinėmis atakomis, surengtomis prieš interneto technologijų milžinę „Google“, taip pat apkaltino Jungtines Valstijas taikant „dvigubus standartus“ Vašingtono ir Pekino ginče dėl interneto laisvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie Pekino komentarai nuskambėjo po to, kai Baltieji rūmai pranešė, jog JAV prezidentas Barackas Obama yra „susirūpinęs“ dėl „Google“ pareiškimų, kad masines kibernetines atakas prieš šios JAV kompanijos serverius vykdė programišiai iš Kinijos. Šiuo kaltinimus patvirtino ir atakos eigą vėliau analizavę specialistai. Tiesa, jie natmetė ir galimo "pėdakų mėtymo" bei kaltės suvertimo Kinijai galimybių.

Dėl tų atakų „Google“ pagrasino nebeteikti internetinės paieškos paslaugų Kinijoje ir galbūt visiškai nutraukti savo veiklą toje šalyje. Kompanija taip pat nurodė nebeketinanti nuolankiai taikstytis su Kinijos vyriausybės cenzorių reikalavimais. Tačiau Kinija pareiškė, kad jai mesti kaltinimai dėl kibernetinių atakų neturi pagrindo.

„Kaltinimai, kad Kinijos vyriausybė tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvavo (kokioje nors) kibernetinėje atakoje, yra nepagrįsti, o jų tikslas – apjuodinti Kiniją“, – Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ citavo neįvardytą Pramonės ir informacinių technologijų ministerijos atstovą.

„Mes esame griežtai prieš tai nusistatę“, – sakė pareigūnas. Kinijos komunistų partijos ruporo „People's Daily“ anglų kalba leidžiamas dienraštis „The Global Times“ žengė dar toliau, teigdamas, kad pagrindinis kibernetinių atakų šaltinis yra Jungtinės Valstijos.

„JAV – pirmoji šalis, pradėjusi kibernetinį karą“, – rašoma „The Global Times“ vedamajame. Dienraštis, kuris rėmėsi JAV gynybos eksperto Joelio Harkerio pranešimais, nurodė, kad Vašingtonas turi „80 tūkst. žmonių kibernetinio (karo) armiją, ginkluotą daugiau nei 2 000 kompiuterinių virusų“.

Prieš beveik dvi savaites prasidėjęs skandalas dėl atakų prieš „Google“ gali dar labiau pabloginti Pekino ir Vašingtono ryšius, kurie jau anksčiau buvo įtempti dėl nesutarimų prekybos ir finansų politikos sektoriuose, JAV ginklų pardavimo Taivanui bei kovos su pasauliniais klimato pokyčiais priemonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)