Atidarytas pirmasis pasaulyje "nulinių emisijų" konferencijų centras  (2)

Dubline (Airija) atidarytas konferencijų centras "Convention Centre Dublin" yra pirmasis oficialiai pripažintas anglies emisijų požiūriu neutralus tokios paskirties pastatas. Jo ekologiškumas yra užtikrinamas panaudojant centrinį valdymo kompiuterį, kuris stebi aplinkos sąlygas ir realiu laiku reguliuoja pastato energijos sąnaudas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netgi konferencijų centro konstrukcija parinkta atsižvelgiant į energijos sąnaudų mažinimą - vertikalūs pastatai energijos naudoja mažiau nei tie, kurie išsiplečia horizontaliai. Jis taip pat pastatytas naudojant specialų betoną, kuris kaip teigiama gamintas sumažintų CO2 emisijų technologijos pagrindu. Tačiau naujovę nuo kitų analogų skiria naujos kartos temperatūros ir energijos monitoringo sistema.

Pastate naudojama energiją recirkuliuojanti ventiliacijos sistema. Jos galimybių pakanka net nuo pastato lankytojų sklindančiai šiluminei energijai surinkti. Surenkama net perteklinė oro drėgmė, kuri vėliau panaudojama šildymo bei oro kondicionavimo sistemose. Viduje taip pat numatyta didžiulė ledo saugykla - pasirodo, jog ledas yra daug ekologiškesnis metodas orui vėsinti nei tradicinis oro kondicionavimas. Toks sprendimas nėra unikalus - pavyzdžiui, Kalifornijoje perteklinė elektros energija akumuliuojama ledo blokuose, ir ši technologija sėkmingai gyvuoja jau trejus metus.  Na, ir visos minėtos sistemos yra reguliuojamos specialia automatizuota sistema, kuri nuolat stebi temperatūrą, slėgį ir kitus aplinkos parametrus ir pagal juos realiu laiku perderina savo darbą.

Žinoma, būtina paminėti, jog pastatas yra visiškai funkcionalus didžiulis konferencijų centras. Jis gali sutalpinti 8000 svečių, turi 2000 vietų salę, o prireikus iškilmingus pietus ar vakarienę vienu metu čia gali surengti 3000 asmenų. Be to, pastato eksterjeras papuoštas švytinčiais melsvais žiedais, kurie galbūt nėra pats ekologiškiausias ar ekonomiškiausias sprendimas, tačiau išskiria centrą bendrame miesto fone.
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)