Didėjantis šurmulys laukiant oficialaus „Google Chrome OS“ pristatymo (Video)  (35)

„Google“ jau kuris laikas žada naują alternatyvą populiariausioms kompiuterių operacinėms sistemoms, o artėjant operacinės sistemos pristatymo datai, dėmesys šiems pažadams tik didėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neoficialiais duomenimis, pirmieji „netbook“ tipo nešiojamieji kompiuteriai su bendrovės „Google“ plėtojama „internetine operacine sistema“ „Chrome OS“ bus pateikti rinkai per kelias artimiausias savaites, tad natūraliai žiniasklaidoje didėja dėmesys šiai sistemai: analizuojama OS rinkos padėtis, stebimi visi „Google“ vykdomi programiniai atnaujinimai. Apie tai trumpai šiame straipsnyje.

Jau daugiau nei dešimtmetį kompiuterių vartotojai turi skurdų pasirinkimą – Windows arba Mac OS (operation system – operacinė sistema). Žinoma, dar yra ir „Linux“, tačiau ji vis dar laikoma tinkama tik tiems, kurie gerai išmano kompiuterius, todėl niekaip nesuranda kelio iki vidutinio vartotojo.

„Google“ nutarė kiek pakeisti šią situaciją, iš kurios daugiausia laimi „Microsoft“, ir netrukus pasiūlyti naują operacinę sistemą – Chrome OS. Jos partneriai šiame projekte – keliolika pasaulinių IT kompanijų, tokių kaip „Qualcomm“, „Acer“, „Asus“, „Toshiba“, „Hewlett-Packard“, „Adobe“, „Texas Instruments“, „Lenovo“ ir kitos.

Be abejo, „Google“ turės įdėti nemažai pastangų, norėdama pasigalynėti su „Microsoft“ ir „Apple“, ypač žinant, kad abi šios kompanijos turi milijonus lojalių vartotojų, tačiau vienas privalumas jau žinomas – Chrome OS bus nemokama.

Ji bus pritaikyta dirbti interneto kompiuteriuose - tokiuose, kur didžioji dalis darbo yra atliekama „debesyje“ – internete, o kompiuteryje matomas tik šio darbo rezultatas. Google mintis yra sukurti vadinamą „ploną klientą“ – greitą ir patikimą operacinę sistemą kompiuteriams be sunkiasvorių programų, kurios pagrindu būtų jau sukurta ir gana populiari „Google“ interneto naršyklė „Chrome“.

Kadangi daugelis darbų bus nukreipti per „debesis“, bendrovė „Google“ skuba aptobulinti internete siūlomų nemokamų biuro programų rinkinį „Google Docs“. Pranešama, jog jis netrukus gali būti papildytas keliomis svarbiomis naujovėmis – galimybe spausdinti „debesyje“, suderinamumu su trečiųjų šalių programomis ir sinchronizacijos su skirtingais įrenginiais funkcija.

Apie tai praneša „Google“ naujoves sekantis tinklalapis „Google Operating System“, „Google Docs“ išeities kode aptikęs nuorodą į ruošiamas minėtas naujoves. Iš visko sprendžiant, galimybė spausdinti savo dokumentus „debesyje“, suderinamumas su trečiųjų šalių programine įranga ir duomenų sinchronizavimas įvairiuose vartotojo įrenginiuose bus įdiegti „Google Docs“ po to, kai bus pristatyta „Google“ plėtojama operacinė sistema „Chrome OS“.

Pasak „Neowin.net“, galimybė spausdinti „debesyje“ išspręstų visą eilę OS bei įvairių spausdintuvų ir kitų įrenginių gamintojų techninių problemų, susijusių su dokumentų spausdinimu. Šiuo atveju nebereikėtų kompiuteryje laikomų tvarkyklių – jos veiktų „debesyje“, o vietinis spausdintuvas gautų tinkamas spausdinimo instrukcijas. Ši funkcija, leidinio žiniomis, bus integruota į „Chrome OS“.

Apžvalgininkai pastebi, kad „Google“ yra tiesiog priversta imtis šių „Google Docs“ naujovių, nes tai daryti verčia naujausia „debesiui“ pritaikyta biuro programų paketo „Microsoft Office“ internetinė versija.

Tikimasi, kad jei tik Chrome OS bus sėkminga, „Google“ gali pamėginti kiek pastumti rinkoje „Apple“ iPad kompiuterį, sukurdama savo planšetinį kompiuterį su naująja operacine sistema.

Tiesa, nereikia pamiršti, kad ne vienas blynas „Google“ ir prisvilo - pavyzdžiui, paslaugos „Google answers“, „Google wave“ ar mobilusis telefonas „Nexus One“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (35)