2011-ieji: populiarės atsiskaitymai mobiliaisiais telefonais  (0)

JAV žurnalas „Forbes“ sudarė 50 dalykų sąrašą, kuriuos turėtume žinoti 2011 metais. Ekonomika.lt iš daugelio ateinančių metų technologijų prognozių parinko keletą svarbesnių verslui ir ne itin įtikinamai skambančių ateities vizijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telefonas vietoj pinigų

Sąrašo autoriai pastebi, kad kitąmet vis dažniau girdėsime apie galimybę atsiskaityti už prekes ar paslaugas ne monetomis, banknotais, kortelėmis ir čekiais, bet mobiliuoju telefonu. Žadama, kad per ateinančius kelis mėnesius bus pradėti įgyvendinti planai, kad telefonu būtų galima atsiskaityti už viską: sumokėti sąskaitas sėdint ant suolelio parke, pamojuoti telefonu prie kasos parduotuvėje ir taip įsigyti naują drabužį ar kitą prekę. Anot „Forbes“, šiuolaikiniai mobilieji telefonai yra gana kokybiški, pigūs ir plačiai naudojami, todėl tokiems planams įgyvendinti sąlygos palankios. Be to, tokias technologijas jau pristatė „Google“, „Nokia“ ir kitos kompanijos. 

Su tokiu požiūriu sutinka ir tyrimų bendrovė „Gartner“. Jos analitikai skaičiuoja, kad iki metų pabaigos 1,2 mlrd. žmonių naudosis įrenginiais, kurie bus tinkami mobiliajam verslui plėtoti ir padės suartinti mobilumą ir internetą. Bendrovės analitikai pastebi, kad mobilieji prietaisai iš lėto tampa kompiuteriais, kuriems jau sukurta tūkstančiai programų. Reikia atsižvelgti į tai, kad egzistuoja keletas platformų ir joms reikia pritaikyti kiekvieną programą. Tačiau tai nestabdo įmonių noro pasiekti naudotojus per mobiliuosius telefonus. Prognozuojama, kad ši tendencija kitąmet dar labiau įsibėgės.

Ūkininkavimas mieste

JAV žurnalas žada, kad kitąmet dažnai išgirsime apie galimybes ūkininkauti mieste. Idėja paprasta – apželdinti miestuose iškilusius dangoraižius. Privalumų ne vienas: sumažėtų anglies dvideginio, nes maisto produktų nereikėtų pervežti iš nuo miestų nutolusių laukų. Taip pat būtų galima dalį laukų palikti natūraliai želti, kad ilgainiui užaugtų miškas ir taip būtų valomas oras nuo anglies dvideginio. Šiandien pagrindinė kliūtis – kaina, ypač nekilnojamojo turto, ir neišbandyti inžineriniai sprendimai. Tačiau Kolumbijos universiteto profesorius Dicksonas Despommieris įsitikinęs, kad iš to daugiausia naudos turės sausos vietovės, pavyzdžiui, Dubajus ar Saudo Arabija.

Socialinė analizė

Tyrimų bendrovės „Gartner“ sudarytame dešimties technologijų ir tendencijų, kurios verslui taps itin svarbios 2011-aisiais, sąraše išskiriama, kad kitąmet bus labai svarbi socialinė analizė. Tai procesas, kurio metu stebima, kaip žmonės internete reaguoja į bendrovės veiksmus, produktus ir kokias jų idėjas galima panaudoti versle.

Bendrovės „Dell“ ir „Kodak“ nelaukė kitų metų ir šiandien jau įsteigė pareigybę, kurios pavadinimas verčiant pažodžiui būtų „vyriausiasis klausymosi pareigūnas“ (angl. Chief Listening Officer). Tokias pareigas kompanijoje „Kodak“ užimanti Betha LaPierre kiekvieną mėnesį stebi socialinius tinklus „Facebook“, „Twitter“, diskusijų lentas, „Youtube“, tinklaraščius ar kitus tinklalapius internete, kur galėtų būti teikiama informacija apie bendrovę ar jos veiklą. Tuomet ji nusprendžia, kuriam bendrovės skyriui reikia tam tikros informacijos.

„Debesų“ kompiuterija

Apie darbo perkėlimą į debesis girdime jau gerus metus, tačiau „Gartner“ žada, kad tai dar labiau pasistūmės kitąmet. Persikėlimas į „debesis“ – procesas, kai didžioji darbo dalis bendrovėje vyks naudojant internetines tarnybas. Anot „CIO“, ateinančiais metais sparčiai pradės kurtis šių paslaugų tiekėjai ir „debesų“ kompiuterija pasieks besivystančias šalis. „Gartner“ tikisi, kad iki 2012 metų kiekviena didelė bendrovė turės atskirą skyrių, kuris rūpinsis bendrovės veiksmų perkėlimu į „debesis“.

Dėmesys žmogui

„Gartner“ prognozuoja, kad 2011 metais vis labiau populiarės informacijos žmonėms pateikimas, atsižvelgiant į gavėjo bruožus, norus, pomėgius ir kitas savybes. Tokiu būdu galima vartotojui pasiūlyti labiau tinkamą produktą, informaciją ar paslaugą, pavyzdžiui, transliuoti reklamą, parinktą pagal tai, kokius produktus vartotojas naudojo anksčiau, kuo jis domisi ir kokie jo poreikiai. Bendrovės analitikai prognozuoja, kad iki 2013 metų daugiau nei pusė „Fortune 500“ sąrašo įmonių tokį informacijos pateikimą pritaikys savo veikloje, o iki 2016 metų – trečdalis rinkodaros priemonių, nukreiptų į mobiliųjų įrenginių naudotojus, bus paremtos šia technologija.

Kitos prognozės

„Forbes“ sudarytame „50 dalykų, apie kuriuos turėtume žinoti 2011 metais“ sąraše, be technologinių vizijų, prognozuojama, kad kitąmet Portugalija taps pirmąja šalimi, atsisakiusia euro. Jai iš paskos gali pasekti Airija ir Ispanija.

Tame pačiame sąraše išskiriama interneto tarnyba honestly.com, kurioje lankytojai anonimiškai gali palikti atsiliepimus apie savo darbdavį ar bet kurį kitą asmenį.

„Forbes“ taip pat ragina atkreipti dėmesį ir į įmantrius bėgimo batelius „FiveFingers“, kurie labiau panašūs į pirštines pėdoms.

Lietuviškoje padangėje stebuklų nebus

Nepaisant įvairiausių prognozių pasaulio rinkose, Lietuvos technologijų sektoriuje ateinančiais metais didelių naujovių neturėtume sulaukti. Taip mano aktyviai technologijomis besidomintis, tinklaraščio nežinau.lt autorius Džiugas Paršonis.

„Visiškų naujovių veikiausiai nebus. Kas gali ar turėtų pamažu plėtotis – mobiliesiems interneto įrenginiams skirtų įvairių programų kūrimas. Mobiliojo ryšio operatoriai teigia, kad iki pusės parduodamų telefonų yra išmanieji. Taigi patys žmonės apsipirko, beliko tik juos pasiekti“, – teigė jis.

Tai patvirtina ir „Gemius Audience“ duomenys, į kuriuos žiūrint matyti, kad 2 trečdaliai mobiliojo interneto vartotojų naudoja „iOS“ operacinę sistemą, kuri įdiegta į „iPhone“, „iPad“ ir kitus „Apple“ gaminius.

Tiesa, D. Paršonis iš dalies pripažįsta, kad nemažai žmonių išmaniuosius telefonus perka tik „dėl mados“ ir neišnaudoja visų jų galimybių.

„Jei naudosite daugiau galimybių, turėsite susimokėti didesnį mėnesinį mokestį. Galime visaip planuoti, tačiau nevaržomas naudojimasis kainuos nemažiau nei 100 litų. Ne kiekvienas žmogus gali tiek sau leisti“, – anot nežinau.lt autoriaus, dėl to žmonės neišnaudoja visų išmaniojo telefono galimybių. D. Paršonis teigė nematantis galimybių, kad artimiausiu metu mobiliojo ryšio operatorių kainodara galėtų pasikeisti į klientui naudingą pusę.

D. Paršonis taip pat netiki „debesų“ kompiuterijos sėkme. Anot jo, kiekviena tai siūlanti tarnyba žada, kad visada ir visur pasieksite savo duomenis, tačiau, kaip rodo realybė, dažnas tiekėjas, neatlaikęs konkurencijos, nutraukia veiklą.

„Žmogui ar verslui svarbu neapsirikti ir pasirinkti tarnybą, kuri dirbs ilgiausiai. Labai geras pavyzdys – prieš pora metų pradėjusios populiarėti darbų planavimo tarnybos. Naujos atsirasdavo vos ne kiekvieną savaitę, tačiau šiandien veikia vos viena kita. Tam prireikė vos pusantrų metų. Panašus likimas gali ištikti ir „debesų“ kompiuterijos tarnybas“, – sakė pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Martynas Pasiliauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)