„The Pirate Bay“ įkūrėjas Peteris Sunde: piratavimo išnaikinti neįmanoma, jį reikia legalizuoti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2011-03-06 15:46
na bet ir juokina tokie neišmanėliai. Imkim pavyzdžius: dirba stalius ir dirba buhalteris. Po darbo dienos abu grįžta į savo namus, pas abu ateina vaikai ir klausia, ką padarė darbe. Stalius ima pasakoti kaip darė stalą, kaip jį lakavo, jog pradėjo kėdes gaminti. O buhalteris, kad visą dieną kompiuteriu blankus pildė. Vaikai pačiupinėti buhalterio darbo negali, reiškiasi jis nedirbo? Tas pats ir su kūryba. Ji irgi darbas ir ji irgi nusipelno gauti tiek kiek nori pardavėjas. nepatinka produktas arba jo kaina, ieškok pigesnių alternatyvų. Nes dabar kažkam vis atrodo jog kurti kokybiškai galima ir per pietų pertrauką, o tikras darbas yra tik fizinis.
Budulis 2011-03-06 16:15
Arns, pries ka nors vadindamas neismaneliais, pats turetum kur kas lanksciau ir giliau ziureti i ekonominius-socialinius reiskinius. Niekas nesigincina del to, kad "nematerialaus" turto kurejai irgi nusipelno atlygio. Kalbama apie tai, kad egzistuojanti technologiju visuma i nieka vercia daug metu kruopsciai puoseleta (didziuju leideju) verslo modeli. Bet kurio sveikai protaujancio zmogaus isvada - reikia keisti verslo modeli. Ieskoti nauju budu kaip intelektualini produkta paversti pinigais. O ne prievartiniais budais ramstyti senaji verslo modeli. Griztant prie tavo pavyzdziu - jeigu staliaus ar buhalterio darba staiga pasidarytu paprasta ir ekonomiskai pigu nukopijuoti (pvz pasitelkiant kompiuterius ir robotus), absoliuti dauguma darbdaviu ta ir padarytytu. Is esmes, tas procesas ir vyksta, tik vadinamas jis technologiju pazanga, o ne piratavimu.
Arns 2011-03-06 16:59
Budulis, aš niekur neteigiu kad parsisiuntimas blogai ar pan. Aš sakau kad kai pirataujama, t.y parsisiunčiamos programos nelegaliai ir
PWE 2011-03-06 17:03
Bet negi paneigsi, kad daugelis žmonių daug ką daro, o gal net labiau nedaro tik dėka baimės? T.y. daugelis žmonių nevagia video įrašų, programinių diskų iš parduotuvės, nes bijo įkliūti ir dėl po to sekančių pasekmių (finansinės, fizinės, laisvės suvaržimo bausmės ir t.t.) Tačiau kai tie patys žmonės atsiduria nuasmenintame internete (bent jau jie taip mano, nors realybėje visi jie jungiasi per interneto tiekėjus, kurie teismui pareikalavus galėtų momentaliai suteikti 'veidus' anonimams) iškart suserga 'klaviatūros kaubojaus' liga. T.y. 'kam mokėti, jei galiu gauti nemokamai' - įdomu kiek tokių 'klaviatūros kaubojų' galėtų tai pasakyti intelektualinio kūrinio autoriui tiesiai į akis? =)
BishopaZ 2011-03-06 17:06
nusipezejai, kaip agurkas, tavo manymu programu kurejai oru minta? ju vaikai irgi tik meile minta ir rengiasi ? tu bent isivaidzuoji kiek resursu reikia sukurti gera programine iranga, beje gera programine iranga sukuria tik samdomi darbuotojai, o ne savanoriai. Deja ne tavo protui mano palyginima suvokt, tu parsisiusi programa ir pinigai LIKS NESUMOKETI (jei ash paimsiu tavo mashina nesumokejes pinigu - vagyste, jei sumokesiu viskas norma, lygiai taip ir cia), tas darbuotojas, kuris kure ta programa BUS ATLEISTAS, NEGAUS ALGOS nes uz ta programa nebus GAUTA PAJAMU. Kentes tas darbuotojas, kentes jo SHEIMA, VAIKAI. Aishku tau tik savo paties shikna rupi, bet tavo nelaimei tai palies galiausiai ir tave, nes tu gyveni toje pacioje visuomeneje ir tada TU mokesi jiem kaip bedarbiams pashalpas ir socialines ishmokas. Be to tokia vagiu rinka kaip ltu yra niekam neidomi, nes ish jos nera JOKIO biznio. Tuo tarpu uzsienyje kur vagiu nedaug, tarkim zaidimu kurejai gi remia sporto klubus todel ten cempionatai yra idomesni, nes komandos lygesnes ir t.t. Nors ish kitos puses kam cia aishkinu jei esi vagis zulikas is prigimties taves ne grabas neistiesins. Labai tikiuosi, kad ir LTU pagaliau padarys tvarka ir visus piratus iki vieno uzrauks ir prades sodinti i kalejimus, kur tokiems kaip tu ir yra vieta.
BishopaZ 2011-03-06 17:09
pritariu, o susekti praktishkai bet kuri interneto kauboju juoku darbas. Cia reik tik istatymus pakoreguot ir kubiliaus biudzetas pasipildytu tokiom pinigu sumom, kad net ltu ish krizes ishliptu.
blizzard 2011-03-06 17:33
p.s. interneto kaubojus susekt vienas juokas tada kaip jie nenaudoja atitinkamų programų ir kaip tas susekimas pigia kainuoja, deja ir ten reikės lėšų..
Mauras 2011-03-06 18:59
BishopaZ kokioj pasaku karalystej gyveni,normalus verslininkas yra lankstus skirtingoms rinkoms su savo kainu politika.O kas pas mus daros plese daugiau negu vakaru europoj ar jav ir tu manai ,kad esant tokioms salygoms zmones nepirataus???Kiekvienas vartotojas turi tureti teise uz uz nekokybiska produkta atgauti pinigus,kaip siulai tai ishpresti softo ar filmu,muzikos atveju si klausima isminciau???
Budulis 2011-03-06 19:08
Viskas labai grazu is idejines/etines puses. Taciau realybe yra tokia - jei šuniui prieš nosi pakabinsi skanią dešrą, jis ją suės. Atsispirs tik vienetai ypatingai gerai dresuotų... Egzistuojanti technologinė terpė erzina tipinį vartotoją ir tiesiog stumte stumia į pagundą. Ir čia nieko nepadarysi. Turi būti ekonominė prasmė mokėti pinigus. Vien apeliavimas į etiką čia nepadės. Ir kuo toliau, tuo bus blogiau. Pasaulis keičiasi ir intelektualių produktų pardavėjai taip pat turi keistis.
Nightkid3 2011-03-06 20:43
Daug sia tema gali buti nuomoniu, bet faktas, kad zala nepadaroma tokia didele kaip visi saukia. Jeigu produktas geras gali buti ir nemokamas, jei zmonem patinka dar ir donate'ina labai daug kas, taip kiti dar daugiau uzdirba nei jeigu apmokestintu. Ir tikrai daug kas turetu padekot butent piratams uz ju produktu ispopuliarinima.
Arns 2011-03-06 20:55
Ir vėl painiojamas mazgas, kad viską kas gero, padaro tik piratai. Ankščiau visi sakydavo kad darbas meistrą giria. Taip kad ne piratų valioja kas taps populiariu. Panagrinėkime, kas ką. Ar tarkime Yva yra fenomenas išpopuliarintas piratavimo, ar Yva savo kūryba paskatino piratus siųstis jos įrašus. Daug realesnis pastarasis variantas. Visas torentų, linkomanijos turinys sako tą patį, populiariausia ne kažkas naujo, o kas jau sena ir garsu. Ir filmai pumpuojami ne kažkokie nežinomi, o tie kurie jau praėjo pro profesionalių reklamerių rankas ir apie jų išleidimą buvo garsiai visur skelbta. Taip kad sprogusio mito baliono nebepūskit, nebent galų gale kažkas ryšis atskleisti tas programas, tuos filmus ar žaidimus, o gal net ir dainininkus, kurių populiarumą uždirbo interneto piratai...
RiMuSaS 2011-03-06 21:32
Tu Arns esi labai susikonkretines ir i viska ziuri per siaurai. Uzdaviau klausyma, o tu man savo negatyvia lituanika papaisiai. Savo kuriniu autoriai privales kaipnors adaptuotis prie piratavimo amziaus arba mesti ta uzsiemima. Kaip jau ir sakiau INTERNETAS yra viesa erdve ir to nepakeisi. Reikia ziureti i viska placiau...
RiMuSaS 2011-03-06 21:49
Matosi zinai pakankamai apie tai. O kaip noretum pakomentuot toki fakta, kad pacios irasu kompanijos ideda naujas dainas i interneta taip greitai isplatindamos naujos dainos irasa. Cia buvo rasyta del priekaistu Rapidshare puslapije talpinamos medziagos, kol atseke, kad ir ju paciu buvo idedama nemazai medziagos.... Bet tu apie tai manau zinai. Mano nuomone imant isskirtinai muzika tai labiausiai kencia atlikejai nesugebandys dainuot gyvai....
Kaimas007 2011-03-06 22:54
+10 uz pastebejima
Shinigami 2011-03-06 23:27
Kai viskas pereis į debesys piratavimo nebe liks, nes nebus galima instaliuoti nelegalios programos ar žaidimo į debesį ar iš jo klausytis nelegalios muzikos. Tad piratavimas ilgai nebe temps.
Zuykas 2011-03-06 23:35
Negarantuoju ar jis, bet... Daug kartų mačiau piratiniuose failuose tokį dalyką kaip "if you lie the game - buy it" taip pat ir su filmais. Ir jei žaidimas/filmas to verti, kaina nėra man baisi - nusiperku.
Analog 2011-03-06 23:51
Vienas dalykas, tai koks tikslas eit į tą debesį? Kitas, net jei ir pereisim, visad bus apėjimas.
AirDog 2011-03-07 00:13
Bet kokia informacija, juo labiau skaitmeninė, jei ji prieinama bent vienam asmeniui kuris turi galimybę ją perduoti kitam asmeniui anonimiškai yra vieša. Tokios informacijos nuo piratavimo neįmanoma apsaugoti jokiomis techninėmis priemonėmis. Vadinasi ji turi būti saugoma teisinėmis priemonėmis. Etika ir moralė žmonių pasaulyje tėra tik blizgutis kuriuo puikuojasi teisėtvarkos prisibijantys asmenys. Šventų žmonių nėra, yra tik kreivi įstatymai ir savitas sąžinės suvokimas. Autorių teisių gynėjų siekiai yra teisingi, bet priemonės - ne. Duok jiems valią - pasodins bet kurį asmenį, o jei uoliai dirbs tai ir save turės uždaryti už grotų, nes šventų nėra. Reikia keisti tiek požiūrį tiek įstatymus kurie tą požiūrį formuos. Pagrindinė problema - žmogui nesuteikiama galimybė įsigyti legaliai. Kaip jau kažkas rašė - provincijoje gyvenantys turi labai ribotas galimybes legaliai pamatyti naują filmą, įsigyti naują singlą ar žaidimą. Kita problema - išliekamąją vertę turinčios informacijos prieinamumas praėjus ilgam laikotarpiui po premjeros. Aš siūlyčiau tokiai informacijai įvesti senaties terminą, kuriam suėjus, šios informacijos viešas platinimas taptų legalus. Žinoma įmanomas ir alternatyvus variantas - informacinės kultūros paveldo bankas kuriame už nedidelį mokestį galėtum gauti viską kas buvo iki šiol sukurta ir išleista.
vytautas50 2011-03-07 00:39
zamzungas 2011-03-07 00:45
Pirmas paveiksliukas turi silpną vietą, nes bet koks digital download atleidžia nuo pakavimo taršos, bet antro tu tikrai nesupratai. Ten norima pasakyti, kad piratai padaro originalo kopiją taip tiesiogiai nepažeisdami originalo ir palikdami jį savininkui, taigi piratavimo prilyginti vagystei negalima, nes nusikaltimo esmė visiškai kitokia. (žinoma visą šitą aš galėjau aprašyti ir tu net nežinotum jog mano mintys paimtos iš ''vaikiškų piešinukų'' tačiau aš juose viskas labai trumpai ir suprantamai pasakyti NE vaikų. Taip pat aš dar primenu savo nuomonę, jog piratavimas vartotojus apsaugo nuo mokėjimo už produkciją kuri juos nuvilia ir už kuria jie tikrai nemokėtų, jeigu žinotu kas jų laukia. Pavyzdžiui labai dažnai pasitaiko, kad žmonės parsiunčia žaidimą iš kurio labai daug tikisi ir kurį būtų pirkę jei neturėtu pasirinkimo, tačiau jį išbandę pora valandų taip daugiau jo ir nebe pasijungia, nes pamato jog tai yra visiškas šlamštas. Pagalvok kaip žmogus turėtų jausti sumokėjęs už tokį žaidimą 200lt, ir supratęs, kad pinigus išmetė veltui. Šiais laikais daugybė žmonių patikusius žaidimus nusiperka, todėl kompanijos kuriančios gerus žaidimus tikrai nebankrutuoja, tačiau papildomo pelno sustabdžius piratavimą neatsisakytu, tad vis tęsia kova su piratavimu, taigi kuo gali paprieštarauti, kad pastarasis požiūris į piratavimą blogas? Tuo, kad kompanijos nebegauna pinigų už visišką šlamštą?