„The Pirate Bay“ įkūrėjas Peteris Sunde: piratavimo išnaikinti neįmanoma, jį reikia legalizuoti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

zamzungas 2011-03-07 00:51
Štai kur klausimas, už tai turi būti atlyginta tiek kiek nori gauti kūrėjas ar tiek kūrinys iš tikro vertas? Aš palaikau antrąjį variantą.
AirDog 2011-03-07 00:58
Zamzungas, tamstos supratimas apie vagystę švelniai tariant nebrandus. Teisiniesi, kad nevagi nes nepaimi originalo, o tik kopiją, bet juk tu neatsiklausei originalo šeimininko ar jis sutinka su tuo. Netgi mokyklinukas rašydamas rašinį nenori, kad suolo draugas(o tai gal netgi jo geriausiais draugas) nusirašinėtų... Kokio vertinimo galima tikėtis iš vartotojo kurio vertybių sistema nevertą nė sudilusio skatiko?
kionig 2011-03-07 01:30
nustato patys vartotojai. T.y toje visoje sistemoje yra sudaryta beveik tiesioginė sutartis su autoriais, tik per vieną tarpininką. Ir toliau iš visų surinktų lėšų paskirstomi autoriams. Vat tokia sistema iš tiesų yra arti to piratavimo legalizavimo. Todėl nepasikeitus požiūriui, jog noriu tiek kiek prašau, piratavimas klestės ir toliau bet kokiais būdais, ir jie bus sugalvoti, o pakol nepagautas, tol ne vagis
zamzungas 2011-03-07 01:38
Ar aš teisinuosi kad nevagiu? Aš aplamai prieš nieką nesiteisinu nes neprivalau, aš tiesiog dėstau požiūrį, jei nori sužinoti apie tai kaip aš naudojuosiu piratavimu tai pasipasakosiu, gal bus lengviau suprasti iš kur pas mane tokios pozicijos. Taigi aš esu nusipirkęs visus žaidimus kuriuos žaidžiu ar kadaise žaidžiau tai GT4, GT5, BF2(parsisiunčiau piratinį patiko, nusipirkau), StarCraft2, CnC (visą kolekciją), o daugiau žaidimų aš nesu rimčiau žaidęs, tačiau buvau parsisiuntęs pora NfS kuriuos nei 5 procentų neperėjas ištryniau, ir dar pasakyk, kad aš padariau didėlę vagystę, kad išbandžiau žaidimus ir supratęs jog jie man nepatinka juos ištryniau, kodėl aš turėčiau mokėti už intelektinę nuosavybę kuria nesinaudoju ir kuri man nepatinka? Būtent tokios pozicijos aš ir laikausi, kad už patinkančius žaidimus, filmus, muziką ir programas su kuriomis dirbi privalai sumokėti, o už visą kitą, ką tik išbandai ir išmeti tikrai nepriklauso mokėti. Gerai, gali sakyti, kad aš vis tik parsisiunčiau piratinę kopiją be leidėjų sutikimo, tad tegul padaro taip, kad vartotojai nusipirkę kokį žaidimą (su kitkuo neįšeitų) ir jį išbandę, per dieną gali atsiimti pinigus jeigu jiems nepatinka, o tas žaidimas būtų ištrintas, taigi taip būtų sąžiningiau, bet to niekas nedaro. Dabar įsivaizduokim, kad piratavimas neegzistuoja. Taigi aš sumanau pamatyti gerą filmą, man jį peržiūrėti kainuoja 20lt, taigi galiu pasirinkti tarp naujausio išreklamuoto holivudo filmo, kurio reklamos ant kiekvieno kampo ir jauno niekam nežinomo prancūzų režisieriaus kūrinio akivaizdu, kad daugelis pasirinktų tą holivudinį šlamštą, o labiau išlepęs žiūrovas labai nusiviltų ir gailėtųsi praradęs tuos pinigus ir nepamatęs išties daug geresnio mažai žinomo režisieriaus darbo, tuo pačiu tam režisieriui būtų užkirstas kelias į sėkmę, nes mažai kas rizikuotų pasirinkti jo kūrinį. Taigi aš noriu pasakyti, kad piratavimas padeda atsirinkti už ką mokėti pinigus, nes pirma pamatai ir įvertini, ir tik po to nusprendi už ką mokėti.
AirDog 2011-03-07 10:20
Matyt kai kuriems autoriams maloniau, kad juos apvogs nei gauti centą už daug darbo pareikalavusį kurinį. Dažniausiai perkami žaidimai skirti žaisti on-line, nes piratinės kopijos tinka tik off-line žaidimui. Ir tai pats akivaizdžiausias įrodymas, kad apsauga ir kontrolė padeda bizniui. Didžioji žaidėju masė - tėvu išlaikomi paaugliai, nė vienas jų už žaidimą nemokės 50 euru geranoriškai, net jei tai SC2, Diablo3 ar kokia kita legenda. Tas pats ir su muzika ar filmais.
Arns 2011-03-07 10:27
Zamzungas, akivaizdžiai nesupratai ką norėjau pasakyti. Pirkėjas renkasi, o pardavėjas parduoda. Ir šitame santikyje atsiranda rinka, kuri nustato galutinę kainą. Pardavėjas prašo kiek jam atrodo tinkama, vartotojas jei nepatinka neperka. Jei pardavėjas nori parduoti, jis mažina kaina, kada santykis tarp pardavėjo norų ir pirkėjo norų sutampa, tada įvyksta sandoris. Juk neteisinga jei tarkime ilgai ilgai taupiau Mersedes AMG serijos gaminiui, o jį nusipirkus paaiškėja kad man juo naudotis nepatogu. Bet pala, prieš perkant leidžiama jį išbandyti. Reikia su žaidimais šitaip? bet pala, nepameni kas būdavo prieš tarkime 7 metus? Arba daugiau? Būdavo žaidimų demo versijos, vienose kelios pirmosios misijos, kitose koks free ride, kitokioje kokia valanda žaidimo laiko ir pan. Kur dabar jos? Atsakysiu, dėl piratavimo išnyko, nes demo paruošimui reikia laiko, o laikas - pinigai. Kitas dalykas, apžvalgos. Jų tiek ankščiau tiek dabar daug kas ruošia. Tik jei ankščiau apžvalgas skaitydavo ir galvodavo ar įsigyti tą žaidimą,dabar dažniausiai paskaityk atsiliepimus po jomis, praktiškai visi komentuotojai jau žaidę žaidimą ir jiems ta apžvalga kaip ir nereikalinga... Dabar dėl tavo pavyzdžio su kinu. pagalvok,ar tu net dabar, pirataudamas, siuntiesi visai nežinomų režisierių darbus, tam kad jiems , kaip teigi? Sąžiningai atsakyk, kiek pats naudojiesi savo taip išgirtąja piratavimo galimybe? Nes bent aš, prieš vertindamas turiu bent kažkur kažką išgirsti, nes iš niekur nieko nei kokio gruzinų ar prancūzų mažai žinomą režisierių, dainininką nėra lengva "atrasti".
AirDog 2011-03-07 10:44
Čia kažkas pateikė pavyzdį neva piratavimas draugiškas gamtai nes nėra pakuočių, bet juk on-line parduotuvėse irgi nėra pakuočių. Iš kitos pusės ką daryti žmogui kuris nesinaudoja kompiuteriu ir muziką klauso ar filmus žiūri per tam skirtą aparatūrą. O kiek dar žmonių apskritai neturi kompiuterių, interneto ar gyvena provincijoje... Kita problema - skurdus asortimentas parduotuvėse. Prekių prieinamumas ir liberalesnės kainos - puiki alternatyva piratavimui.
zfroidas 2011-03-07 11:09
Del gamtos draugiskumo tai visi kompai naudoja ELEKTRA kuria gamina elektrines-kurios tersia gamta tai baikit svaigt. Net ir tos vejo elektrines stabdo oro srautu judejima pasaulyje, kuo ju daugiau tuo stipriau, nes vejas tai salto ir silto oro masiu perbegimas, o vejo stabdymas sukelia uztvankos efekta kas issaukia super URAGANUS IR TORNADUS KURIE ATEITY GAL NET MIESTUS NUSLUOS.
Foxman 2011-03-07 11:26
Na aš pritariu nuomonei, kad piratavimas nėra vogimas, tai tik kopijavimas. Juk 99% piratu parsisiuntę, kad ir Eminem'o kūrinį pats neplatina sakydamas "Štai mano kūrinys" (t.y. kopijuodamas nevagi intelektualines nuosavybes, o tik platini). Taigi norint užsidirbti iš savo intelektualines nuosavybes, ją reikia pateikti visiškai kitaip (nes, jau kaip minėta, internetas yra kaip vieša gatve). Labai geras pavyzdys su filmais arba online žaidimais, gali parsisiųsti nemokamą filmą ir žiūrėti namuose, bet nepalyginsi efekto, kai filmą pažiūri kino teatre, o kino teatro namuose ne kiekvienas pasistatys ar nusikopijuos nuo "Forum Cinemas" salę. Taip pat ir su žaidimais, kurie vis labiau perina į online, kur irgi ne kiekvienas sugebės nusipirkti labai galinga serveri ir susikviesti kad ir 10000 žmonių (aišku į manoma, bet ar nepigiau sumokėti 50litu už account'a ir be jokių problemų džiaugtis žaidimu?). Taigi, ką norėjau pasakyti, tai, kad piratavimas NĖRA vogimas. Ir kūrėjams, bei platintojams tikrai yra iš kur užsidirbti su intelektualine (neapčiuopiama) nuosavybe.
AirDog 2011-03-07 11:42
Iš pasisakymo matyti, kad Foxman neturi supratimo apie tai kas yra informacija ir (dar kitaip vadinamoji nematerialioji nuosavybė). Vagystės supratimą irgi rekomenduočiau pasitikslinti: http://lt.wikipedia.org/wiki/Vagyst%C4%97
RiMuSaS 2011-03-07 13:20
Jau tiek komentaru parasyta, bet jus vistiek tapati per tapati snekat pasigincyt susirinkot. Kaip jau ir matosi is mano ankstesniu pasisakymu as taipogi palaikyciau "piratu" puse. Taip zalos yra padaroma. Bet mano nuomone labiausiai kencia tas bevertis masiu slamstas Holivudiniai filmai, pop'sas... Bet cia nemanau kad riektu veltis i tai.... As asmeniskai daug geru filmu nebuciau pamates jai ne per torrent puslapius parsisiusti filmai ( kalbu apie tikrai kurybine ir vaidybine puse stiprius filmus ), nes kaip jau minejo vienas komentatorius tokiu filmu parasciausia taip neraklamuoja, nes jie nebuna kuriami komercine paskirtim. Bet cia tik mano nuomone. Juk pagrinde torrentai pilni tos slamstines intelektines nuosavybes Gagu, kesu ir lil wayne ar kaip jie ten vainami.... O del programu cia jau kita kalba. Tikrai nukencia kurejai. Bet gal jiems reikia keisti poziuri ? nezinau... O del zaidimu tai manau, kad iseitis yra Online zaidimo rezimas...
zamzungas 2011-03-07 13:33
Pasakyk bent vieną tikslų argumentą, be jokių išvedžiojimų, pagal ką tu remiesi jog piratavimas lygus vagystei.
Pumper 2011-03-07 13:34
Tokiam Autodesk'ui pvz. tai tikrai reikia keistis. Nes dabar jie tik naujausią ir vieną ankstesnę programų versijas pardavinėja, todėl legaliai neįmanoma įsigyti senesnės, mažiau funkcijų turinčios ir tuo pačiu pigesnės programos. Visi naujai pradedantys dirbti - anksčiau nenusipirkę programos - yra priversti pirkti naują versiją, kuri prikišta nereikalingų funkcijų, kurios tik stabdo programos darbo greitį ir be reikalo apkrauna PC, o kai kurios išvis po atnaujinimų turi visai kitokį interfeisą nei ankstesnės, todėl reikia vos ne viską iš naujo mokintis dirbti. Lieka vienintelė išeitis - piratauti. Panašiai ir su XP Windowsais. MS nebepardavinėja. Tai ką daryti, jei netinka Vista/7 arba nereikia Vistos/7 naujų funkcijų ir neturi litų (XP būtų pigiau) - tik piratauti.
blizzard 2011-03-07 13:47
Va čia ir yra paradoksas kad tas masių šlamštas nesiskundžia tuo.. kuo populiaresnė daina - tuo labiau ją kopijuoja, bet kuo ji populiaresnė tuo mažiau atlikėjas skundžiasi dėl piratavimo, kame šaknys? čia galima paimt pavyzdį pvz lady gaga, ar ten kokius linkin park ir t.t. Vienas dalykas gal galėtų išspręst piratavimo problemą (bet aišku padarytų daug kitų). Kaip kinijoje kas prisijungia prie interneto tai turi naudoti savo tikrus vardus. Jeigu panašiai būtų ir čia gal būtų lengviau susekt piratus.. arba padarytų tokią sistemą kad bet kur prisijungiant žmogus naudotų tik 1 nick kuris būtų kažkur užregistruotas. Aišku panašiai dabar vyksta su IP.. Flattr geras daiktas, bet būtų galima sugalvot net ir tokį būdą kuomet tu paaukoji pinigus, realiai neįdėdamas savų. Pvz facebook vyksta akcija kuomet vienu logotipo paspaudimu kažkokiai prieglaudai padovanoji 0,10ct. Taigi jeigu tinklalapis populiarus, tai tokių paspaudimų galima surinkt nemažai per dieną.. ir tuos pinigus padalint autoriams. Kaip toks dalykas veikia, atvirai pasakius visų subtilybių nežinau, bet įtariu kad principas - reklama. manau daug kas iš jūsų esate girdėja apie "užsidirbk internetu pinigus nieko neveikdamas" tai va ten taip pat reikia spausdinėti ant reklamų, čia ko gero panašiai viskas vyksta.. jei tik mokėčiau programuot, gal ką nors ir sugalvočiau
BishopaZ 2011-03-07 14:47
Isvis kas per nesamone piratavimas - turi buti vagyste ir viskas. O kad ltu jau nuo sovietu laiku priprato viska vogti ir patys mazai ka nors kurti, tai cia nieko nuostabaus, juk dabar kuo daugiau apsivoges tuo "shustresnis"... apgailetina
Pumper 2011-03-07 17:16
Iš kur tokios genialios išvados? Pagal save ir savo draugus nusprendei? Vogti nuo sovietinių laikų įpratę tik kolūkių viršininkai ir jų draugai, kurie dabar tikrai nepiratauja, nes PC nemoka naudotis. O su kažkokiu mistiniu "šustrumu" piratavimas visai nieko bendro neturi, kaip ir su tais pačiais lietuviais. Galima pagalvoti, kad vakaruose niekas nepiratauja.
Foxman 2011-03-07 21:50
Štai apie tai ir kalbėjau. Bei dar pridėjau, kad neverta ieškoti galimybių bausti piratus (apie ką straipsnyje ir kalbėjo). Tiesiog reikia, atrasti būdų iš to užsidirbti kitaip, nei platinant internete (ką sakiau ankstesniame poste).
Impintinas 2011-03-08 00:48
ATPK 214(10) straipsnis. Autorių teisių ir gretutinių teisių pažeidimas Neteisėtas literatūros, mokslo ar meno kūrinio (įskaitant kompiuterių programas ir duomenų bazes) ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies viešas atlikimas, atgaminimas, viešas paskelbimas, kitoks panaudojimas bet kokiais būdais ir priemonėmis nekomerciniais tikslais, taip pat neteisėtų kopijų platinimas, gabenimas ar laikymas komerciniais tikslais – užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų su kūrinio ar gretutinių teisių objekto neteisėtų kopijų konfiskavimu. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių iki trijų tūkstančių litų su kūrinio ar fonogramos neteisėtų kopijų ir jų gamybos priemonių ar įrangos konfiskavimu. Pastaba. Kūrinio ar fonogramos neteisėtų kopijų gamybos priemonės ar įranga – techninė įranga, medžiagos ir kitos priemonės, kurios išimtinai ar dažniausiai naudojamos kūrinio ar fonogramos neteisėtoms kopijoms atgaminti ir (ar) platinti arba kurių paskirtis ir naudojimo tiesioginis tikslas – atgaminti ir (ar) platinti neteisėtas kūrinio ar fonogramos kopijas.
rwc 2011-03-08 01:44
, niekuomet nelaikiau vagimis tų, kurie parsisiuntė mano programą, skaitinėja mano postus nespaudydami banerių šalia, su vienu kvietimu praveda kelis draugus į salę. Su pagamintu stalu viskas paprasta - negali parduoti daugiau nei pagamini. Negali tapti turtingas už gaminį prašydamas nerealios kainos. Su kūrybine produkcija viskas kitaip - vartotoją turi paversti fanu, jis pats turi norėti tavo kūrinio ir paskatinti kitus jo užsinorėti. Eilinės kopijos pagaminimas tau nieko nekainuoja, todėl ir vertinti darbo vertę valandomis reikia kitaip. Buhalterio valandos darbas gali sutaupyti šimtus valandų kitų darbuotojų darbo - jei jie nebūdami ekonomikos specialistai, dirbs nenašiai, neišnaudos lengvatų ir t.t.. Autoriaus darbo valanda gali atnešti milijonus, o gali nulį - proporcingai fanų skaičiui. Su kūrybine produkcija taip jau yra, kad pelną neša ne pats produktas, bet jo populiarumas. Priversti susimokėti gali nebent papildomomis paslaugomis. Iš dalies dėl to ir reikia platintojų, o jie turi prisiimti riziką. Paimkim, pvz., Skype modelį. Produktas nemokamas, bet jo stiprybė - infrastruktūra ir palaikymas. Skype išsilaiko kažkiek iš reklamos, iš patogių papildomų paslaugų kaip skambučiai į užsienio telefonus ir profesionalaus palaikymo įmonėse, kurios nori teikti paslaugas naudodamosi Skype infrastruktūra. Kino, muzikos industrija turėtų būti panaši į sporto. Gali nemokamai žiūrėti per teliką, bet gali pritraukti fanų, kurie ateis į varžybas, pirks atributiką. Galų gale komercializuok TV transliacijas: pvz., reklama. Mokama prieiga prie detalių statistikų. Lažybos, loterijos. Dykai dalink prastesnės kokybės ar nepatogius klausyti įrašus ir pardavinėk aukščiausios kokybės. Su programom - "vertikalėk". Padaryk taip, kad profesionaliam naudojimui nemokama versija neturėtų tam tikrų galimybių, geriausia - kad tos galimybės tikrai būtų neįmanomos arba nelogiškos dėl realių techninių kliūčių. Galų gale, žaisk standartais ir palaikymu: pvz., Oracle OpenOffice Pro turėtų kokį prierašiuką "ISO" ar pan., o nemokama versija būti identiška, bet deklaratyviai negarantuojanti standarto. Valstybinės įstaigos ir rimtos įmonės turėtų naudoti "sertifikuotą" versiją dėl savo vidinių taisyklių. Visokių modelių prigalvoti galima, bet vienas pasmerktas žlugimui - tai gamintojo reikalavimas susimokėti bet kuriuo atveju. Čia dar reiktų išskirti komercinę veiklą, taip pat - fizinio ir juridinio asmens atsakomybę. Jei windowsai įstaigoms kainuotų keliskart brangiau - o namams nieko, kaži ar MS nubiednėtų. Taip pat reiktų komercijai naudojamus įrenginius registruoti ir audituoti griežčiau. Tarkim, pavyzdys su PhotoShopu. Primena audiovizualinę produkciją: namų vartotojas gali miksuoti kelias dainas buitiniam naudojimui, tačiau negali iš to uždarbiauti, nes tai jau kūrinio dalies panaudojimas išvestiniam kūriniui. Su PS būtų: PS yra autorinis kūrinys; su juo gamindamas paveiksliukus panaudoji PS, kaip kūrinio, dalį išvestiniam kūriniui - paveiksliukui. Kiekvienas toks paveiksliukas galėtų turėti žymą: sukurta su programa nekomerciniam naudojimui; arba sukurta su programa, priklausančia juridiniam asmeniui reg. nr. XXXXX (kriptografinis parašas). Vienas tokių sprendimų galėtų būti nebrangus čipukas kiekviename įmonės kompe, skirtas kriptografiniams parašams. Viskas įmanoma. Vat ir sugaudytum visus vagis. Vartotojas namie norėtų naudoti tą patį kaip darbe - o darbdavys pirktų tokį produktą, kurio kaina atitinka lūkesčius. Skauda, kad tas pats vartotojas naudoja dvi kopijas už vienos kainą? Tai padvigubink - pamatysi, ar pelnai sumažės, ar padidės.
Mortifer 2011-03-08 05:36
Priminė man vieną dalyką, kuriuo jau seniai seniai teisinu savo piratavimą Iš tiesų, tai jeigu ne piratavimas, būčiau visiškas muzikos analfabetas be savo nuomonės, skonio ir ėsčiau tą patį šūdą, kuriuo šeriami daugelis žmonių per TV ir viešuosius renginius. Piratinės muzikos dėka, ačiū tbp ir soulseekui, taip nėra, klausau ką noriu Savo mėgstamas grupes noriu pamatyt, o jei noriu pamatyt, vadinasi einu į koncertus. Tai reiškia, kad visų pirma įrašai veikia kaip promocija. Nelaikysiu nei vieno albumo kompe kuris man nepatinka ir nepraleisiu nei vieno įmanomo koncerto tų grupių, kurios mano playliste sukasi. Ir tikrai nemanau, kad kokie dark funeral, vader, judas priest ar tas pats ozis ozburnas labai supyktų radę mano kompe nelabai legalias kopijas, jei žinotų, kad kiekvienam jų palikęs jau po apvalią sumelę per koncertus, nevengdamas pavažiuot ir tūkstantuką kitą kilometrų dėl to reikalo.