Interneto cenzūrą „apeinantis“ TOR projektas įvertintas už indėlį Šiaurės Afrikos šalių perversmuose  (11)

Anonimiškumą užtikrinantis ir interneto cenzūrą leidžiantis „apeiti“ TOR projektas buvo įvertintas už indėlį Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių protestuose bei perversmuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

OR programinei įrangai, kuri suteikia galimybę saugiai ir anonimiškai naršyti internete, buvo įteiktas Nemokamos programinės įrangos fondo (angl. Free Software Foundation, FSF) apdovanojimas už visuomenei naudingą projektą.

Šiuo apdovanojimu įvertintas „projektas, kuris svariai prisidėjo įgyvendinant visuomenei naudingą užduotį“, praneša Mashable.com.

Prisijungus prie TOR tinklo paslepiamas tikrasis vartotojo interneto protokolo (IP) adresas, kuris leistų jį identifikuoti. IP adresas atsitiktiniu būdu keičiamas kaskart jungiantis prie kitos svetainės (arba kas kelis prisijungimus – priklausomai nuo nustatymų). Tokiu būdu ne tik vartotojo aplankyta svetainė, bet ir interneto paslaugų tiekėjas negali matyti, kur vartotojas naršo, nes duomenys paprastai keliauja užšifruotu „tuneliu“.

TOR projektas rėmė aktyvistus, kurie Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse siekė perversmų ar organizavo protesto akcijas, suteikdamas jiems galimybę anonimiškai ir saugiai prisijungti prie interneto. TOR projekto aktyvistai pabrėžia, kad anonimiškumas internete yra būtina sąlyga norint pranešti apie piktnaudžiavimą valdžia ar organizuojant protesto akcijas, ypač kai prie interneto jungiamasi per vyriausybės kontroliuojamus interneto paslaugų tiekėjus.

„TOR suteikė galimybę maždaug 36 mln. žmonių visame pasaulyje pasinaudoti savo teisėmis ir laisvėmis internete, tuo pačiu užtikrindamas jų privatumą ir anonimiškumą. Šio tinklo svarba ypač išryškėjo sukilimuose Irane ir Egipte“, – rašoma FSF pranešime.

2009 metais vykę rinkimai Irane sukėlė pasipiktinimo audrą socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Twitter“ ir „Facebook“. Dėl to vyriausybė pradėjo cenzūruoti kai kuriuos tinklalapius ir prieigą prie jų suteikiančias programas. TOR projektas suteikė galimybę „apeiti“ šiuos ribojimus.

Egipte ir kitose Šiaurės Afrikos bei Artimųjų Rytų šalyse pastaraisiais mėnesiais vykusios protesto akcijos ir neramumai privertė tų šalių valdžią riboti interneto prieigą ar apskritai jį išjungti. TOR buvo vienas iš nedaugelio būdų, kurie suteikė galimybę žmonėms prisijungti prie interneto ir pasiekti tam tikrus tinklalapius.

Anksčiau šis FSF apdovanojimas buvo įteiktas tokiems svarbiems projektams, kaip Interneto archyvas, nemokama interneto enciklopedija „Wikipedia“ bei pelno nesiekianti organizacija „Creative Commons“, kurios išleistos licencijos apriboja tik tam tikras (arba jokių) kūrinių naudojimo teises.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)