Galvotrūkčiais spriegiantis robo-vikšras „GoQBot“ (Video)  (0)

Nemaža dalis robotų sukurta įkvėpimo ir idėjų pasisėmus iš motulės gamtos. Tiesa, dauguma tokių iš metalo, plastiko ar poliesterio plėvelės pagamintų tvarinių juda kerėpliškai nerangiai. Yra ir greitai judėti ar sklęsti oru gebančių robotų, tačiau į ankštas erdves jų neįsprausi, o lankstūs ir mobilūs robotai-gyvatės gerokai stokoja greičio. Visa tai – ne kliūtis naujajam minkštakūniui silikoniniam robotui „GoQBot“, kuris įvairiausius nuotolius įveikia labai greitai, be to, gali prasisprausti į ankščiausius užkaborius. Jūsų dėmesiui – robotizuota žaibiškai judančio vikšro replika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taftso universitete (Tufts University) sukonstruotas, balistinio riedėjimo techniką nepriekaištingai įvaldęs „GoQBot“ („Goukjubotas“) juda išties supergreitai. Toks judėjimo būdas roboto kūrėjų nusižiūrėtas iš gynybinio kai kurių vikšrų elgesio – iškilus pavojui, vikšrai susiriečia žiedu, spriegia savo kūną į orą ir žaibiškai pusiau riedėdamas - pusiau skriedamas, nutolsta nuo pavojaus šaltinio.

Anot robotą sukonstravusio Huėjaus Tinlino (Huai-Tin Lin), šitaip judėti sugebančių gamtos sutvėrimų gretose tokie vikšrai yra vieni greičiausių. Robotui pavadinimas suteiktas dėl judesio vizualinio panašumo į anglų abėcėlės raidę „Q“.

10 cm ilgio robo-vikšras pagamintas iš silikono gumos. Mažasis mechaninis sutvėrimas priverstų iš gėdos raudonuoti galingiausią traukos lenktynių (angl. k. – „drag-racing“) techniką - „GoQBot“ nuo atramos paviršiaus atsispiria greičiau nei per 250 milisekundžių ir galvotrūkčiais nurieda 300 apsisukimų per minutę tempu. Robo-vikšro šonuose sumontuoti infraraudonieji spinduoliai, kurie sudaro sąlygas stebėti roboto judesius ir trajektoriją.

Nieko stebėtino, jog projektą finansiškai remia JAV Gynybos tyrimų agentūra DARPA. Pats „GoQBot“ kūrėjas tiki, jog minkštakūniai robotai galėtų būti labai naudingi sparčiose paieškų ir gelbėjimo operacijose likviduojant žemės drebėjimų ar kitų nelaimių padarinius.

„Tokie robotai galėtų judėti nuolaužomis ir it vijurkas nardyti ten, kur žmonėms būtų pernelyg pavojinga“, - tvirtina H. Tinlinas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)