Izraelio kariuomenė tankus išmoko „paversti“ motociklais (Video)  (5)

Izraelyje plėtojama aktyvios infraraudonosios spinduliuotės maskavimo technologija gali paslėpti karinę techniką nuo pačių moderniausių šiluminių daviklių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė „Eltics“, Izraelio kariuomenės užsakymu kurianti infraraudonosios spinduliuotės (IR) maskavimo ir priešo dezinformavimo technologiją „Black Fox Active Adaptive IR Stealth System“, pranešė sėkmingai tęsianti jos bandymus, skelbia „Defense-update.com“. Ši sistema naktį sugeba paslėpti įvairius objektus nuo pačių moderniausių infraraudonųjų spindulių daviklių, sakoma pranešime.

Pasak „Eltics“ atstovų, naujausių bandymų metu, ant visureigio „Land Rover Defender“ įrengus aktyvaus maskavimo skydelius, pavyko paversti jį visiškai nematomą IR diapazone. Teigiama, kad šio automobilio infraraudonasis pėdsakas tiesiog „ištirpo“ iš kovinės technikos IR taikiklių okuliarų, nes važiuojantis „Land Rover Defender“ paprasčiausiai susiliejo su stebimos vietovės fonu.

„Black Fox“ sistema paslepia objektus nuo juos stebinčių infraraudonųjų daviklių naudodama vaizdo kameras, filmuojančias vietovę už slepiamos transporto priemonės ir projektuojančioms jos vaizdą ant transporto priemonės korpuso įrengtuose aktyviuose šiluminiuose skydeliuose. Tokiu atveju pačios transporto priemonės šiluminis spinduliavimas visiškai pradingsta už projektuojamo melagingo šiluminio atvaizdo. Pranešama, kad aktyvieji šiluminiai skydeliai gali projektuoti praktiškai bet kokį IR pėdsaką 3 – 5 ir 8 -12 mikronų ilgio bangų ruože, o tai leidžia visiškai paslėpti norimą objektą.

„Eltics“ teigia, kad naujausia „Black Fox“ modifikacija leidžia naudoti iki 80 kvadratinių metrų ploto skydelių masyvą. Tokio ploto pakanka didelei kovinei technikai, tarp jų ir tankams, patikimai paslėpti iš visų pusių.

Tačiau naujausi šios technologijos pasiekimai, apie kuriuos kol kas neskelbiama, gali būti dar įdomesni. Naudojant specialius ekranus, galima taip pakeisti objekto šiluminį atvaizdą, kad jis priešo būtų palaikytas visiškai kitu objektu. Tai reiškia, kad „Black Fox“ dezinformacijos tikslais taikinį infraraudonuosiuose taikikliuose ir termovizoriuose galės paversti iš pažiūros taikiais objektais, pavyzdžiui, priešraketinės gynybos kompleksą įprastiniu sunkvežimiu, o tanką – motociklu ar džipu.

Pasak kariškių, tokia dezinformacijos technologija visiškai sujauks taikinių parinkimo prioritetus tamsiuoju paros metu ir apsaugos vertingą kovinę techniką nuo sunaikinimo.

Šiuo metu infraraudonieji davikliai yra viena svarbiausių karinės technikos aptikimo ir identifikavimo priemonių. Jie naudojami pačiose įvairiausiose ginkluotės sistemose, pradedant žvalgybiniais palydovais ir bepiločiais orlaiviais, baigiant šaunamųjų ginklų taikikliais. „Black Fox“ taip pat gali paslėpti požeminių įtvirtinimų buvimo vietą, taip apsaugodama svarbius objektus ar gyvąją jėgą.

Šiuose vaizdo siužetuose – vienos iš ankstesnių „Black Fox“ modifikacijų bandymų ir trumpa sistemos galimybių apžvalga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)