Mokslininkai žada per penkerius metus į mūšio lauką išleisti „nematomus“ tankus  (22)

Didžiosios Britanijos karinių technologijų kūrėjai planuoja sukurti „nematomų“ tankų armiją, kuri į mūšio lauką galėtų išriedėti per ateinančius penkerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuos šarvuočius tikimasi sukurti panaudojant naują technologiją, vadinamą „elektroninę maskuotę“, praneša Telegraph.co.uk. Tankų paviršius būtų padengtas specialiu „elektroniniu rašalu“, o ant korpuso pritvirtinti elektroniniai sensoriai rinktų informaciją apie aplinką. Tanko išvaizda keistųsi priklausomai nuo aplinkos, tokiu būdu jis galėtų beveik išnykti kraštovaizdyje ir išvengti atakos. Kitaip nei su įprastu kamufliažu, tanko išvaizda nuolat keistųsi reaguodama į aplinką. Pavyzdžiui, iš smėlynų įvažiavus į augalingas teritorijas elektroninis rašalas prisiderintų prie žalių atspalvių, taip užtikrinant, kad tankas liks nepastebėtas.

Pavyzdžiui, šiuo metu Afganistano Helmando provincijoje visa ginkluotė naudoja smėlynų spalvos kamufliažą, kuris duoda mažai naudos „žaliose“ teritorijose, o būtent jose dažnai slepiasi talibų sukilėliai.

Dar visai neseniai tokie tankai buvo laikomi mokslinės fantastikos dalimi, tačiau gynybos kompanijos „BAE Systems“ mokslininkai teigia, jog „nematomumas“ bus įmanomas ir praktiškai.

„El. maskuotę“ ketinama naudoti ne tik tankams, bet ir kitai technikai paslėpti, tiek valdomai žmogaus, tiek nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, teritoriją tikrinantiems robotams. Pirmuosius prototipus numatoma parengti per artimiausius ketverius metus. Mokslininkai taip pat kuria technologijas, kurios leistų sumažinti karinių automobilių degalų sąnaudas bei šoviniams ir sprogimams labiau atsparias medžiagas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (22)