Rusijos ir Prancūzijos derybos dėl „Mistral“ karo laivų baigtos  (14)

Rusija baigė derybas su Prancūzija dėl keturių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pirkimo savo karinėms jūrų pajėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos ir Prancūzijos prezidentai Dmitrijus Medvedevas ir Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) susitarė, kad sutartis, pagal kurią Rusija įsigis keturis laivus „Mistral“, bus pasirašyta per 15 dienų.

„Mes galutinai susitarėme, kad ši sutartis bus pasirašyta per 15 dienų; du karo laivai, iš kurių gali kilti sraigtasparniai, bus pastatyti Prancūzijoje ir du – Rusijoje“, – sakė Prancūzijos vadovas žurnalistams bendroje spaudos konferencijoje su D. Medvedevu Normandijos pajūryje esančiame Dovilio mieste, į kurį susirinko Didžiojo aštuoneto (G-8) šalių lyderiai.

„Sureguliuoti visi klausimai“, – pridūrė N. Sarkozy.

„Mes ką tik suderinome savo pozicijas dėl dviejų „Mistral“ įsigijimo ir dar dviejų būsimo pastatymo“, – savo ruožtu patvirtino D. Medvedevas. – Mes iš tikrųjų susitarėme, ir artimiausiu laiku ši sutartis bus pasirašyta. Derybos baigtos. Ir tai padės plėtoti mūsų ryšius“.

Pernai gruodį Rusija ir Prancūzija paskelbė, kad susitarė pastatyti du desantinius „Mistral“ tipo laivus-dokus San Nazere (Prancūzija) ir du pagal licenciją Rusijoje.

Ši sutartis Maskvai taps pirmuoju dideliu ginkluotės pirkimu iš užsienio nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Rusijos ir Prancūzijos sandoris sukėlė susirūpinimą kai kuriose NATO šalyse, ypač Baltijos valstybėse, taip pat Jungtinėse Valstijose.

Daugiatikslis desantinis karo laivas „Mistral“ gali nešti iki 16 sraigtasparnių, keturis jūrų desanto laivus, 13 tankų, apie 100 kitų transporto priemonių ir 450 karių. Jame sudarytos visos sąlygos koordinuoti karo operacijas, taip pat įrengta 69 vietų ligoninė.

Dabar Prancūzijos karinis jūrų laivynas turi du „Mistral“ klasės desantinius laivus ir statomas trečiasis.

Neoficialiais duomenimis, toks vienas laivas kainuoja apie 600 mln. eurų.

Ekspertų vertinimu, iš viso Rusijos sutarčių dėl keturių desantinių laivų „Mistral“ įsigijimo vertė bus maždaug 2 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (14)