„BlackBerry” imperija žlunga?  (4)

Išmaniuosius telefonus „BlackBerry” gaminanti technologijų įmonė „Research In Motion” (RIM) verslo pasaulyje sukėlė tikrą revoliuciją ir pakeitė verslininkų bendravimą, tačiau šiandien įmonė nesugeba užšokti ant antrosios populiarumo bangos, ją palieka investuotojai, nebetikintys įmonės ateitimi, rašo „Wall Street Journal”.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę RIM akcijų vertė krito 21 proc. ir pasiekė penkerių metų žemumas. Investuotojai vis mažiau tiki, kad vadovybė sugebės prikelti kompaniją iš duobės. Prieš trejus metus RIM rinkos vertė siekė daugiau nei 80 mlrd. JAV dolerių, šiandien ši suma neviršija 15 mlrd.

„BlackBerry“ telefonų paklausa smuko po to, kai RIM nebesugebėjo konkuruoti su rinkos lyderiais „Apple iPhone“ bei su „Google“ sukurta „Android“ operacine sistema veikiančiais išmaniaisiais telefonais. Menkstančią konkurenciją rodo ir smarkiai sumažėjusi RIM užimama JAV išmaniųjų telefonų rinkos dalis. 2009 metais „BlackBerry“ užėmė apie 50 proc. JAV išmaniųjų telefonų rinkos, šiandien įmonė turi tenkintis vos 17 proc.

„Manau žaidimas baigiasi“, – „Wall Street Journal“ sakė Kanados investicinės bendrovės „Jarislowksy Fraser“ vadovas Stephenas Jarislowskis. Jo įmonė buvo viena stambiausių RIM akcininkių, tačiau dabar iš žaidimo pasitraukė. Jis pakartojo, kad „BlackBerry“ savo kelią jau nuėjo ir pasitraukė iš „norimiausių naujienų sąrašo“. „Pyragas negali pakilti du kartus“, – lygindamas kalbėjo S. Jarislowskis.

Praėjusią savaitę RIM atsisakė komentuoti kompanijos padėtį ir ateities planus, tik patikino, kad įmonė yra finansiškai stabili ir stipri, o nauji produktai sugrąžins jai seniau turėtas rinkas. „BlackBerry yra stiprus tarptautinis prekės ženklas, turintis lojalų klientą“, – įsitikinęs vienas kompanijos vadovų Mike’as Lazaridis.

Po silpnų ketvirčio rezultatų ir menkų prognozių likusiems metams vis daugiau investuotojų ir finansų analitikų ragina RIM radikaliai keistis, įskaitant ir įmonės vadovybę. Nuo 1984 metų RIM įkūrimo kompanijai vadovauja du vadovai – M. Lazaridis ir Jimas Balsillie’as.

„Šie vyrai sukūrė kompaniją“, – sakė „McLean Budden“ turto valdymo bendrovės viceprezidentas Bruce’as Murray’us. Ši įmonė turi daugiausia RIM akcijų. „Manau, kad jie liks kompanijos vadovais, bet nesu dėl to visiškai tikras“, – patikino jis.

Kompaniją valdantis dvejetas taip pat pripažino augančias RIM problemas, bet pabrėžė, kad rugpjūtį pasirodysiantis naujas „BlackBerry“ modelis vėl sugrąžins kompaniją į rinką. Kritikai RIM jau lygina su „Nokia“, kuri iš populiariausių telefonų sąrašo pasitraukė žaibo greičiu. Manoma, kad jei RIM problemos tęsis, įmonė netrukus gali atsidurti tokių technologijų milžinų kaip „Microsoft“, „Cisco Systems“ ar „Oracle“ rankose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)