Ateitis priklauso internetui ir mobiliosioms technologijoms  (1)

Rizikos kapitalo tendencijos šiandien yra labai aiškios – jos koncentruojasi ties technologijomis ir programine įranga, bet jau ne klasikine jų prasme. Netrukus galime tikėtis naujo "Facebook" ar "Google" sėkmės pavyzdžio. Taip "IQlab" konferencijoje teigė Europos rizikos kapitalo asociacijos Rizikos kapitalo tarybos narys Paulas Jozefakas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateitis - telefone

Jo teigimus, inovacijas šiandien labiausiai skatina mobiliosios technologijos, kurios dažnai vystomos iš rizikos kapitalo.

,,Nepamirškime telefono. Dabar jis virsta daugybe galimybių turinčia įranga jūsų kišenėje. Tai panašus lūžis kaip prieš penketą metų buvo su nešiojamuoju kompiuteriu”, - teigė P. Jozefakas.

Jis išskyrė kelias kryptis, kuriose šiandien koncentruojasi rizikos kapitalas. Tai daugiausiai naujausios aukštosios technologijos – mobiliųjų programų kūrimas išmaniesiems telefonams, socialinių tinklų facebook.com ir twitter.com programų kūrimas bei ,,Google” ir ,,debesų kompiuterija”.

Privatumo iššūkis

,,Facebook” ir dar keletas kitų įmonių kuria šiandienines informacinių technologijų tendencijas, nes internetinis gyvenimas visiškai pakeitė kompiuterio paskirtį, - kalbėjo P. Jozefakas. - Jau dabar galime matyti, kad vaikai nesinaudoja elektroniniu paštu, jie net nekalba, o renka tekstą klaviatūra, taigi tai visai naujas technologijos panaudojimo kelias. Daiktai ir veiksmai tampa labai matomi – tai ko mes galbūt niekad nesakytume viešai, šiandieniniai jaunuoliai išmeta į interneto erdvę ir laukia grįžtamojo ryšio.”

Anot rizikos kapitalo eksperto, socialiniai tinklai ir interneto era pakeitė požiūrį ne tik į verslą, bet ir į žmogų.

,,Jei šiandien esate internete, apie jus sprendžiama iš to, kuriuose socialiniuose tinkluose esate prisiregistravęs, prieš penkmetį geriausiu atveju galėjote turėti savo interneto tinklalapį ar elektroninio pašto adresą”, - sakė P. Jozefakas.

Dėl šių priežasčių šiandien didžiausiu iššūkiu tampa privatumo valdymas, kur vis dar reikia daug nuveikti – pradedant socialinių tinklų informacija ir baigiant reputacijos valdymu.

Silicio slėnio naujokės

P. Jozefakas konferencijoje taip pat pristatė keletą potencialių įmonių, kurios pretenduoja į aukščiausius įvertinimus technologijų srityje. Viena jų – Silicio slėnyje įsikūrusi ,,Quora” kompanija, kurianti bendruomenę, kurioje klausimų-atsakymų principu galima gauti visą įmanomą informaciją.

,,Tarkime, jūs norite sužinoti, kaip pradėti verslą Silicio slėnyje, ar paklausti, kiek tiesos yra naujame filme apie ,,Facebook”, jums į klausimus atsakys geriausi tos srities ekspertai, ar net pats ,,Facebook” įkūrėjas. Manau, kad ši bendruomenė plėsis dideliais tempais, nes internete, ieškant informacijos, vis dažniau randame tik nieko vertą šlamštą”, - tikino P. Jozefakas.

Kitas perspektyvus projektas, anot eksperto, ,,Groupon” internetinis nuolaidų tinklalapis, pagrindines pajamas gaunantis iš mažmeninės prekybos atstovų, kurie parduoda savo nuolaidų kuponus internetu, per ,,Groupon” platformą. ,,Aš asmeniškai manau, kad ,,Facebook” ar ,,Google” jį nupirks jau netrukus”, - sakė jis.

Dar viena interneto technologijas Silicio slėnyje vystanti kompanija – ,,Palantir” daug informacijos apie save nepateikia. ,,Iš esmės ji skanuoja interneto duomenų bazes, parduoda savo technologijas bankams, taigi disponuoja labai svarbia ir brangia informacija”, - atskleidė P. Jozefakas.

Paklaustas apie tai, kur geriausia vystyti verslą, svečias neslėpė, kad geriausios vietos yra tik kelios – Londonas – Europoje, arba San Franciskas, Silicio slėnis – JAV. Jo teigimu, norint sėkmingai plėsti ir vystyti technologijas, įmonės turėtų ten bent jau perkelti savo pardavimų skyrius.

,,Visi, kas nori suprasti, kas yra tikra konkurencija, turėtų pamėginti dirbti Silicio slėnyje. Ten žmonės dirba ištisai, jie arba nebeturi šeimų, arba siunčia joms pinigus kur nors į Aziją. Tuo tarpu europiečiai, lyginant su Silicio slėniu, per daug ilsisi”, - sakė P. Jozefakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Ingrida Mačiulaitytė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)