Atskleista didžiausia istorijoje kibernetinių puolimų kampanija  (3)

Saugumo ekspertai nustatė iki šiol didžiausią istorijoje kibernetinių puolimų kampaniją – jai priskiriami infiltravimaisi į 72 organizacijų, taip pat Jungtinių tautų organizacijos ir Tarptautinio olimpinio komiteto bei įvairių valstybių vyriausybių ir bendrovių, vidinius tinklus, skelbia guardian.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsilaužimus nustačiusi bendrovė „McAfee“ skelbia, kad, jų manymu, už visų šių atakų stovi viena „veikianti valstybė“, tačiau jos neįvardino. Vėliau vienas su situacija susipažinęs saugumo ekspertas sakė, kad visi įrodymai veda į Kiniją.

Per ilgą penkerius metus trukusią kampanijos veiklą susidarė įspūdingas „aukų“ sąrašas yra JAV, Taivanio, Indijos, Pietų Korėjos, Vietnamo ir Kanados vyriausybės, Pietryčių Azijos valstybių asociacija, Tarptautinis olimpinis komitetas, Pasaulinė kovos su dopingu asociacija ir įvairiausios bendrovės – nuo apsaugos paslaugas teigiančių įstaigų iki pažangių technologijų įmonių.

Jungtinių tautų atveju programišiai 2008 metais įsilaužė į sekretoriato kompiuterinę sistemoje Ženevoje, joje beveik dvejus metus nematomai slėpėsi ir patyliukais stebėjo gausybę slaptų duomenų, skelbia „McAfee“.

„Netgi mus nustebino milžiniška nukentėjusių įstaigų įvairovė ir apstulbino piktadarių įžūlumas. Tai, kas su šiais duomenis daroma, vis dar yra iš esmės atviras klausimas. Tačiau jeigu bent dalis jų panaudojama suteikiant geresnes konkuravimo galimybes produktams ar įveikiant konkurentus svarbiose derybose (nes yra žinoma kaip konkurentai numatę elgtis), šis duomenų nutekėjimas yra milžiniškos ekonominės grėsmės ženklas“, – 14 puslapių ataskaitoje rašė „McAfee“ grėsmių tyrimo viceprezidentas Dmitri'us Alperovitchius.

„McAfee“ apie šią programišių kampaniją pirmą kartą sužinojo šių metų kovą, kai bendrovės tyrėjai, peržiūrinėję „užvaldymo ir kontrolės“ tarnybinės stoties, aptiktos 2009 metais tiriant įsilaužimus į apsaugos bendroves, įrašus aptiko duomenis apie puolimus.

D. Alperovitchius sakė, kad įspėtos buvo visos 72 puolimų aukos, atakas tiria viso pasaulio teisėsaugos agentūros. Jis atsisakė komentuoti plačiau ir nenurodė kurios įmonės nukentėjo nuo puolimų.

Skaitmeninės apsaugos ekspertas Jimas Lewisas, dirbantis JAV Strateginių ir tarptautinių studijų centre, buvo informuotas apie „McAfee“ atradimą. Pasak jo, labai tikėtina, kad už šios kampanijos kyšo Kinijos ausys, nes kai kurie puolimų taikiniai disponavo informacija, kuri būtų itin įdomi Pekinui.

Pavyzdžiui, besiruošiant 2008 metų olimpinėms žaidynėms Pekine buvo įsilaužta į Tarptautinio olimpinio komiteto ir keleto nacionalinių olimpinių komitetų tinklalapius. Kinija vertina Taivanį kaip separatistinę savo provinciją, todėl, nepaisant sustiprėjusių ekonominių ryšių, politinė įtampa tarp jų išlieka didelė.

„Viskas rodo į Kiniją. Tai galėtų būti ir rusai, tačiau esami duomenys labiau rodo Kiniją nei Rusiją“, – sakė J. Lewisas.

Pasak jo, tokią kampaniją būtų pajėgios surengti ir JAV bei Jungtinė Karalystė, tačiau, specialisto teigimu, „Patys savęs nešnipinėtume, o britai nešnipinėtų mūsų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)