Lietuva ir Prancūzija dėl suniokotų naikintuvų viena kitai nekels jokių finansinių pretenzijų (Video)  (0)

Netoli Šiaulių sudužusį Lietuvos Karinių oro pajėgų lėktuvą pilotavę lakūnai teigia padarę viską, ką galėjo, kad lėktuvas nenukristų ant miesto. Tuo tarpu Lietuvos krašto apsaugos ministrė po susitikimo su pilotais teigia, kad šiuo metu jų didžiausias noras yra vėl sėsti prie lėktuvo šturvalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį Lietuvos karinių oro pajėgų bazėje Šiauliuose su žurnalistais susitiko 26 metų vyr. leitenantas Povilas Stučka ir 36 metų majoras Marius Matulaitis, prieš avariją pilotavę Lietuvos KOP lėktuvą „L-39ZA Albatross“.

Antradienį apie 10.30 val. greta Šiaulių ore per pratybas susidūrė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantis Prancūzijos naikintuvas „Mirage 2000“ ir Lietuvos orlaivis L-39. Po susidūrimo prancūzų lėktuvas, nors ir pažeistas, sugebėjo saugiai nusileisti. Tuo tarpu Lietuvos orlaivis nukrito ir sudužo. Lietuvių lakūnai sėkmingai katapultavosi. Per incidentą jie nenukentėjo.

„Darėme viską, ką galėjome, atsižvelgdami į instrukcijas, į tai, ko mes buvome mokomi visą gyvenimą“, – penktadienį žurnalistams sakė sudužusio orlaivio vadas majoras M.Matulaitis. Pilotai kol kas vengia kalbėti apie tai, kas įvyko ore, tvirtindami, kad tą dabar turi nustatyti tyrimas. Tačiau jie teigia padarę viską, kad lėktuvas nenukristų ant miesto.

Ministrė žurnalistams gyrė abiejų lakūnų profesionalumą ir gerą pasiruošimą. „Buvo sekundžių klausimas, ir jų galėjo nelikti. Jų pasiruošimas ir išgelbėjo jų gyvybes. Jie puikiai atliko savo pareigą“, – sakė R.Juknevičienė.

Ji taip pat informavo, kad nei Lietuva, nei Prancūzija dėl incidento viena kitai nekels jokių finansinių pretenzijų ir neprašys viena iš kitos jokių kompensacijų už sudaužytą ar apgadintą lėktuvus.

„Įstoję į NATO mes esame ratifikavę labai svarbų tarptautinį susitarimą (lietuviškai jo pavadinimas skambėtų kaip „NATO pajėgų statuso kitose valstybėse susitarimas“) ir jame labai aiškiai apibrėžta, kad įvykus kokiems nors įvykiams, viena valstybė kitai jokių reikalavimų nekelia“, – informavo ministrė.

Panašią nuomonę žurnalistams penktadienį išsakė ir Prancūzijos KOP generolas Antoine'as Noguier.

„Naikintuvą „Mirage“ (apgadintą per susidūrimą su Lietuvos orlaiviu – red. past.) ketiname netrukus grąžinti į Prancūziją ir ten žiūrėsime, įmanoma jį sutaisyti ar ne. Tai buvo pirmasis toks įvykis mums, tačiau džiaugiamės, kad pilotai yra sveiki. O visi likę klausimai bus sprendžiami pagal NATO susitarimus“, – sakė generolas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Andrius Vaitkevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)