Prancūzijoje sprogo „Marcoule“ branduolinių medžiagų perdirbimo gamykla  (20)

Netoli Viduržemio jūros pakrantės, Garo provincijoje (Le Gard, Pietų Prancūzija), po vidurdienio (12:45 Lietuvos laiku) įvyko „Marcoule“ branduolinių medžiagų perdirbimo gamyklos sprogimas, praneša BBC ir įspėja apie radioaktyvių medžiagų nuotėkio riziką. Po sprogimo radioaktyvių medžiagų saugykloje kilo gaisras. Yra aukų ir sužeistųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, jog branduolinio incidento metu žuvo vienas žmogus ir trys buvo sužeisti.

Marcoule“ yra viena pagrindinių įmonių Prancūzijoje, susijusių su atitarnavusių branduolinių įrenginių uždarymu. „Marcoule“ gamykloje gaminamas branduolinis MOX kuras, kuris naudojamas perdirbant branduolinių ginklų sudėtyje esantį plutonį. Veikiančių branduolinių reaktorių gamyklos teritorijoje nėra.

Prancūzijos atominės energetikos departamento atstovas spaudai pranešė, jog kol kas branduolinių medžiagų nuotėkis neužfiksuotas, tačiau tokio nuotėkio rizika yra reali.

Marcoule – viena iš seniausių branduolinių įmonių Prancūzijoje.

70 proc. Prancūzijai reikalingos energijos pagaminama šalies branduolinėse jėgainėse, kurių iš viso šalyje – 58. Pastaraisiais mėnesiais, po katastrofos Fukušimos branduolinėje jėgainėje (Japonija) visi prancūzų reaktoriai buvo patikrinti.

Daugiau informacijos – artimiausiu metu.

Papildyta 16:11

Radiacinės saugos centras: Lietuvai nerimauti nėra pagrindo

Valstybinio radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas DELFI sakė, kad kol kas oficialios informacijos nei Prancūzija, nei Europos Komisija, nei Tarptautinė atominės energetikos agentūra nepateikė.

„Pagal spaudoje pateiktą informaciją tai nėra branduolinė avarija, tai nėra susieta su reaktoriumi – tai visai kitas įvykis, kuris dar mums visai neaiškus. Kalbama apie radioaktyvių atliekų saugyklą“, - delfi.lt aiškino A. Mastauskas.

Pasak A. Mastausko, incidentas lokalus, apsaugos sistema sugriežtinta tik toje teritorijoje. „Dėl to nerimauti Lietuvai jokiu būdu nėra jokio pagrindo. Lauksime informacijos, kas ten atsitiko ir kaip jie ten tvarkysis“, - teigė direktorius.
A. Mastausko teigimu, incidentas Prancūzijoje – visiškai kitoks nei buvo Fukušimoje, tad radiacijos išmetimai čia negalimi.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)