Internetas suvartoja 2 procentus pasaulio energijos  (0)

Kiek energijos sunaudoja pasaulinis interneto tinklas? Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog nedaug. Tačiau jei atsižvelgtume į tai, kad elektrą naudoja prie interneto prijungti viso pasaulio nešiojami ir stacionarūs kompiuteriai bei išmanieji telefonai, elektros suvartojimas tampa ne toks jau ir mažas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serveriams, duomenų srautų valdikliams ir kitai tinklo įrangai taip pat reikia energijos. Elektros reikia ir šiems prietaisams gaminti. Tačiau niekas nežino, kiek tokių prieigą prie interneto turinčių prietaisų pagaminta ir kiek laiko jie naudojami, kol pakeičiami naujais, rašo internetinis portalas NewScientist.com.

Tačiau tai nesutrukdė Justinui Ma ir Barathui Raghavanui pabandyti atsakyti į šį klausimą. Kalifornijos universitete ir netoliese esančiame Tarptautiniame kompiuterinių mokslų institute dirbantys mokslininkai apskaičiavo, kad internetas sunaudoja apie 170–307 gigavatus (GW) energijos. Tačiau tai kelia kitą klausimą: ar tai didelis skaičius, ar ne?

Savo skaičius J. Ma ir B. Raghavanas gavo atlikę apytikrį interneto "surašymą". Remdamiesi anksčiau paskelbtais tyrimais, jie apskaičiavo, jog mūsų planetoje yra apie 750 mln. nešiojamų kompiuterių, milijardas išmaniųjų telefonų ir 100 mln. serverių. Jie taip pat įvertino energijos sąnaudas, kurių reikia šiems prietaisams pagaminti (4,5 gigadžaulio (GJ) nešiojamam kompiuteriui ir 1 GJ – išmaniajam telefonui) ir laikotarpį, kiek jie naudojami, kol pakeičiami naujais (3 metai nešiojama kompiuteriui, du metai – telefonui).

Pilną vaizdą susidaryti padėjo skaičiavimai, kiek energijos sunaudoja interneto ryšį perduodančios mobiliojo ryšio antenos ir optiniai komutatoriai, bevielio ryšio siųstuvai ir debesų kompiuterijos paslaugos.

Galutinis rezultatas atrodo didžiulis. Gigavatas – tai milijardas vatų, taigi interneto veikimas ir palaikymas yra tas pats, kas kelių milijardų 100 vatų lempučių įžiebimas vienu metu. Tačiau tai mažas skaičius, lyginant su pasaulinėmis energijos sąnaudomis visuose pramonės, ekonomikos ir buities sektoriuose. Šis bendras skaičius siekia 16 teravatų, taigi internetui tenka mažiau nei 2 proc. žmonijos sunaudojamos energijos.

J. Ma ir B. Raghavanas teigia, kad bandymai sukurti efektyviau energiją naudojančius interneto prietaisus, nors ir yra sveikintini, smarkiai nesumažins pasaulinio energijos suvartojimo. Vietoj to jie siūlo pagalvoti, kaip internetas galėtų pakeisti daugiau energijos sąnaudų pareikalaujančias veiklas. Pavyzdžiui, jų skaičiavimai rodo, kad vaizdo konferencijos būdu vykstantis susitikimas sunaudoja maždaug šimtadalį tos energijos, kurios prireiktų, jei vienas susitikimo dalyvių skristų vien tam, kad su kolega susėstų prie vieno stalo. Bent kas ketvirtą tokį susitikimą pakeičiant vaizdo skambučiu, priduria tyrėjai, viso pasaulio mastu būtų sutaupoma tiek pat energijos, kiek sunaudoja visas internetas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)