Milijonai už milisekundes: tiesiamas naujas transatlantinis šviesolaidis  (4)

Naujas Atlanto vandenyno dugnu nutiestas interneto ryšio kabelis pasieks duomenų perdavimo rekordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV bendrovė „Hibernia Atlantic“ pranešė planuojanti pradėti naujo transatlantinio šviesolaidžio iš Niujorko į Londoną tiesimo darbus. Skelbiama, kad jie kainuos apie 300 mln. JAV dolerių. Pasak specialistų, šiuo metu naudojamų ryšio kabelių, jungiančių Ameriką ir Europą, spartos nebepakanka akcijų biržų automatizuotoms prekybos sistemoms. Tokius sandorius sudarinėja kompiuteriai, tad sprendimų priėmimo laikas sumažėjo iki milisekundžių. O tai reiškia, kad būtina didinti ryšio kanalų spartą, nes ji nebeatitinka dabartinių poreikių.

Naujasis „Hibernia Atlantic“ transatlantinis šviesolaidis užtikrins 6 milisekundėmis trumpesnį tranzakcijų laiką, nei sparčiausi dabartiniai ryšio kabeliai. Didesnę ryšio spartą leis pasiekti daug naujovių, tarp jų – šviesos sklidimo terpės pakeitimas kabelyje, nauji šifravimo bei automatinio klaidų taisymo algoritmai.

Skirtingai nuo kitų transatlantinių optinių kabelių naujajame šviesa sklis ne stiklinėmis, o tuščiavidurėmis skaidulomis, nes šviesos signalų greitis stikle yra mažesnis, nei ore. Pasak „Hibernia Atlantic“ atstovų, naujasis kabelis suteiks galimybę „Hibernia“ Pasaulinio finansinio tinklo (GFN) klientams – bankams, biržoms ir brokeriams – gauti informaciją iš vieno žemyno į kitą su mažesniu nei 60 milisekundžių vėlinimu. Skelbiama, kad paklojus naująjį kabelį jis taps pačiu greičiausiu pasaulyje.

Niujorko vertybinių popierių biržoje per dieną sudaroma iki 22 milijardų sandorių, maždaug trečdalis visame pasaulyje vykstančios prekybos vertybiniais popieriais operacijų, tačiau manoma, kad prekybos apimtys ir toliau didės. Tuo tarpu paskutinį kartą šviesolaidinis kabelis iš JAV į Europą buvo nutiestas maždaug prieš penkiolika metų. Dabar pačiame sparčiausiame transtalantiniame kabelyje AC-1, priklausančiame bendrovei „Global Crossing“, vėlinimas siekia 65 milisekundes.

Naujasis „Hibernia Atlantic“ kabelis jį sumažins iki 59 ms. Nors atrodo, kad skirtumas labai mažas, tačiau automatizuotoms prekybos sistemoms jis labai svarbus. Jas naudojant pelnas dažniausiai gaunamas dėl kainos įvairiose prekybos vietose skirtumų, kurie susidaro per labai trumpą laiką. Automatizuotų prekybos sistemų kompiuteriai spėja apskaičiuoti sandorio strategiją per kelias milisekundes. Tai reiškia, kad vos kelių milisekundžių vėlinimas gali lemti viso sandorio likimą.

Naujojo kabelio ilgis sieks 6 021 km, optimalus jo tiesimo maršrutas atsižvelgiant į Atlando dugno reljefo ypatumus buvo skaičiuojamas 18 mėnesių. Planuojamas, kad jis pradės veikti 2013 m.

Skelbiama, kad už GFN klientams skirtą naujojo kabelio pralaidą jie sumokės 50 kartų brangiau, nei už vos 6 milisekundes didesnį vėlinimą turinčio AC-1 kabelio resursų nuomą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)