Radioaktyvios dalelės iš Fukušimos apkeliavo visą pasaulį  (0)

Naujausias mokslininkų kompiuterinis modelis rodo, jog didžioji dalis radioaktyvių dulkių, susidariusių po nelaimės Fukušimos atominėje elektrinėje, pateko į vandenyną ir pradėjo keliauti aplink planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami kompiuterinius modelius Meteorologinių tyrimų instituto mokslininkai analizavo galimus radioaktyvios medžiagos sklidimo kelius, atsiradus nuotėkiui elektrinėje. Pagal turimus duomenis atlikta analizė rodo, jog radioaktyvios dulkės pirmiausia buvo nupūsta į šiaurės rytus virš rytinės Rusijos ir Aliaskos, tada nukrito į Ramųjį vandenyną ir maždaug kovo 17 dieną pasiekė vakarinę Jungtinių Valstijų pakrantę, teigė H. Takahashi. Manoma, kad medžiagos pirmąją kelionę aplink pasaulį užbaigė kovo 24 dieną.

Iki 80 proc. Fukušimos Daiichi elektrinės paskleisto cezio pateko į Ramųjį vandenyną, iš kurio nukeliavo į kitus pasaulio vandenynus, teigia Meteorologinių tyrimų instituto mokslininkai. „Likusi dalis nukrito ant žemės“ Fukušimoje ir aplink ją, teigia instituto tyrėjas Hiroshi Takahashi.

„Šie rezultatai reiškia, kad vandenynas buvo užterštas daug labiau nei žemė, nors dar visai nesenai mokslininkai manė, kad vandenyno užterštumas yra daug mažesnis už tuos lygius, kurie jau yra pavojingi žmogaus gyvybei“, – sakė jis. 

Anot tyrėjų, radioaktyvios medžiagos, tarp kurių – cezis-137 (izotopas, turintis daugiau kaip 30 metų pusamžį), patekę į vandenynus paplito labai plačiai. Kiekvienos dalelės dydis – mažiau nei vienas mikrometras – septynis kartus mažesnis nei žmogaus raudonosios kraujo ląstelės, praneša naujienų agentūra AFP.

Kiek tai pavojinga gyvybei? Klausimas kol kas neturi aiškaus atsakymo. Mat keli ankstesni tyrimai teigė, kad radioaktyviąsias dulkes atskiedė vandenyno srovės, tad išskyrus netoli kranto gyvenančias gyvūnų rūšis, jos pastebimo pavojaus nekelia. Tačiau ar šiuose tyrimuose buvo įvertintas dabar prognozuojamas radioaktyvių dalelių kiekis, kol kas nėra aišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: