Gytis Dovydaitis. Lomografija – džiaugsmas fotografuoti bet ką ir bet kaip  (8)

Šįkart straipsnis nebus mokomasis, šiek tiek išlipsiu iš rėmų ir supažindinsiu jus su viena keisčiausių ir originaliausių fotografijos srovių – lomografija, arba tiesiog, LOMO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greičiausiai visiems yra tekę matyti keistų fotografijų, kurios pilnos broko, spalvinių neatitikimų, triukšmų, susiliejimų, neryškumų… Tačiau vis vien yra gražios ir patrauklios, kažkuo magiškos. Tai lomografijos – plastmasinių fotoaparatų entuziastų padarytos fotografijos. Lomografija tai lyg atsakas į šiuolaikinį fotografijos hiperrealizmą, kur viskas privalo būti ryšku, šviesu, kaip galima arčiau tobulybės, nes čia fotografija žavi ne savo kokybe ar tobula kompozicija, čia nuotraukose svarbiausia yra jausmas bei emocija, istorija slypinti už nuotraukos, čia nekokybė ir brokas tik akomponuoja fotografijai. Na, bet apie viską iš eilės.

Lomografijos istorija

Viskas prasidėjo, kuomet 1982 metais Sovietų Sąjungoje kilo mintis sukurti fotoaparatą, kurį galėtų nusipirkti kiekvienas žmogus bei „turėtų galimybę visokiose situacijose dokumentuoti nuostabų savo gyvenimą ir meilę Sovietų Sąjungai“. Taip gimė LOMO LC-A, arba rusiškai, ЛОМО-компакт fotoaparatas, kuris realiai yra japonų fotoaparato Cosina kopija pagaminta iš plastmasės, tačiau dėl savo itin prastos fotografijų kokybės jis Sovietų Sąjungoje nebuvo populiarus.

LOMO judėjimas prasidėjo 1991 metais, dviem austrų studentams Prahoje nusipirkus minėtą LOMO LC-A fotoaparatą ir pradėjus fotografuot visiškai viską aplink. Taip jie fotografavo visą kelionę, grįžę į bendrabutį Vienoje nesustojo ir fotografavo toliau. Prifotografavę, kiek jiems atrodė pakanka, visas nuotraukas atspausdino ir sukabino ant sienos. Išėjo savotiškas atminties registras, dvelkiantis jaunatviškumu ir to meto dvasia. Ilgainiui jie surengė keletą lomografijos parodų ir ši fotografijos kryptis ėmė populiarėti. Rusai atnaujimo LOMO LC-A fotoaparato gamybą. Dabar ši fotografijos kryptis taip išpopuliarėjo, jog vienija tūkstančius fotografų iš viso pasaulio. Vieni iš pagrindinių veiksnių išpopuliarinusių lomografiją yra tai, jog LOMO fotoapratai yra ypač pigūs, praktiškai nereikalauja priežiūros, o jais darytų fotografijų spalvos unikalios ir siejasi su to meto dvasia, jaunatviškumu bei energija.

LOMO fotoaparatai

Klasikinis LOMO fotoapratas, nuo kurio ir prasidėjo lomografijos banga, buvo minėtas LOMO LC-A. Tai plastmasinė dėžutė, pasižyminti pačiomis elementariausiomis technologinėmis savybėmis, turinti 35mm f/2,8 objektyvą, kuris yra gana ryškus ir šviesus centre, tačiau kraštuose labai stipriai vinjetuoja, praranda ryškumą. Eksponavino sistema jame veikia pakankamai gerai esant bet kokiam apšvietimui, tad nuotraukas daryti juo labai paprasta.

Nereikėtų manyti, jog lomografija apsiriboja vien šiuo fotoaparatu. Rinkoje egzistuoja daugybė LOMO fotoaparatų, nuo fisheye varianto LOMO FishEye iki auksinių Diana. Pasirinkimas išties didelis. Vieni įdomesnių lomografijos fotoaparatų: Oktomat – nedidukas plastmasinis fotoaparatas kuris turi netgi aštuonis 35mm objektyvus. Vieną kartą paspaudus fotografavimo mygtuką bus padarytos 8 nuotraukos – po nuotrauką kas 2,5 sekundės. Su tiek kadrų galima visą istoriją papasakoti, labai įdomus ir smagus naudoti variantas. LomoKino – tai netgi ne fotoaparatas, o video kamera, kuri filmuoja 3-5 kadrų per sekundę greičiu. Į juostelę telpa 144 kadrai, tad išeina unikalus 30-60 sekundžių filmas. Tai visiškai naujas produktas, žadinantis fantaziją didžiulei lomografijos gerbėjų armijai.

Sprocet Rocket SUPERPOP! – pavadinimas tiek pat originalus, kiek ir fotokamera. Tai aparatas fotografuojantis panoraminį vaizdą. Yra keletas spalvinių variantų – žalias, mėlynas, oranžinis ir geltonas.

Lomografija kaip gyvenimo būdas

Lomografai fotografavimą plastmasiniais fotoaparatais dažnai labiau sieja ne su pačiais fotoaparatais, o būtent su gyvenimo būdu. Štai 10 lomografijos įsakymų:

  • 1. Kur tik eini, pasiimk savo fotoaparatą.
  • 2. Naudokis juo dieną ir naktį.
  • 3. Lomografija – tai ne įsibrovimas į gyvenimą, tai jo dalis.
  • 4. Fotografuok nuo juosmens.
  • 5. Fotografuok objektus prisiartinės kuo arčiau.
  • 6. Negalvok fotografuodamas.
  • 7. Būk greitas.
  • 8. Tau nebūtina žinoti, kas bus užfiksuota juostelėje.
  • 9. Nebūtina žinoti ir kas buvo užfiksuota.
  • 10. Nesijaudink dėl šių taisyklių.

Iš įsakymų akivaizdu, kokia yra lomografijos ideologija – menininkas privalo būti kiek tik įmanoma laisvas, nesuvaržytas, nes tik taip gimsta originalumas.

Tarp lomografų yra paplitęs terminas – LOMO siena. Nesvarbu ar tavo nuotraukos geros, ar ne, nesvarbu kiek tobulai sukomponuotos, kiek brokuotos, o galbūt visiškai tamsios ar priešingai – peršviestos, visiškai nesvarbu, svarbiausia yra jų skleidžiama dvasia ir nuotaika. Vadovaujantis šiuo principu tiesiog išklijuokite visą savo kambario sieną LOMO fotoaparatais padarytomis nuotraukomis ir džiaukitės jų skleidžiama teigiama energija bei šiluma.

Na, kaip, ar lomografija jums atrodo įdomi? Aš asmeniškai jau pirmą kartą atidžiau su ja susipažinęs kaipmat susižavėjau ir nusprendžiau, jog artimu metu tas plastikinis fotoaparatas tiesiog privalės atsidurti mano rankose.

Straipsnio autorius Gytis Dovydaitis iš fotofabrikas.lt/fotostudija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gytis Dovydaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)