Mobilusis telefonas negali sukelti sprogimo degalinėje (Video)  (4)

Internete plinta melagingą informaciją pateikiantis el. laiškas, kuriame teigiama, esą mobilieji telefonai gali sukelti gaisrą degalinėje. Laiške cituojamas tokios informacijos šaltinis, Degalų įrangos institutas (angl. Petroleum Equipment Institute, PEI), griežtai neigia, kad mobilieji telefonai gali būti tokio gaisro priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laiškai, kuriuose pateikiama nepagrįsta, gąsdinanti informacija paprastai priskiriami brukalų ar šlamštlaiškių (angl. spam) kategorijai. Šis laiškas yra būtent toks.

Jis pradėjo plisti užsienyje, pirminis šio laiško variantas buvo anglų kalba, tačiau pastaruoju metu Lietuvoje plinta į lietuvių kalbą išverstas laiško variantas. Ši informacija buvo paskelbta ir pilietinės žurnalistikos svetainėje Ikrauk.lt.

Laiške netgi pateikiama nuoroda į minėtą PEI institutą ir raginama įsitikinti informacijos patikimumu. Tačiau apsilankius šioje svetainėje gandai apie tariamą mobiliųjų telefonų pavojų degalinėse yra griežtai paneigiami.

Suskambęs telefonas „uždega“ garus?

Laiške nurodoma, esą buvo užfiksuoti trys atvejai, kai degalinėse suskambėjus telefonui užsidegdavo degalų garai. „Jūs turėtumėte žinoti, kad mobilieji telefonai gali uždegti degalus ir jų garus. Kai mobilieji telefonai suskamba, jie išleidžia tiek energijos, kad jos užtenka sukelti kibirkštį, nuo kurios viskas užsiliepsnoja“, – rašoma laiške. Maža to, telefonų raginama nenaudoti ne tik degalinėse, bet ir pilant degalus į žoliapjovę, valtį ir kt., taip pat išjungti būnant netoli medžiagų, kurios gali užsidegti arba skleidžia sprogstamąsias dujas ar dulkes – tirpiklių, chemikalų, dujų, grudų dulkių ir t.t.

Galiausiai pateikiamos keturios rekomendacijos, kaip saugiai įsipilti degalų:

  • Užgesinti variklį
  • Nerūkyti
  • Nesinaudoti mobiliuoju telefonu
  • Negrįžti į automobilį, kol pilami degalai

PEI iš tiesų rekomenduoja užgesinti variklį, nerūkyti ir negrįžti į automobilį pilant degalus. Tačiau raginimas nesinaudoti telefonu yra laužtas iš piršto.

Tai pabrėžiama ir PEI svetainėje. „Ar tai nutinka dėl mobiliųjų telefonų kaltės? Ne. Mes neturime duomenų apie nei vieną atvejį, kuris būtų kilęs dėl mobiliųjų telefonų, – nurodo institutas. – Tiesą sakant, daug tyrėjų bandė uždegti degalų garus su mobiliaisiais telefonais, tačiau jiems tai nepavyko.“

Svetainėje pateikiamos nuorodos ir į kitus šaltinius, kuriuose informacija apie mobiliųjų telefonų pavojų paneigiama. Anksčiau šis mitas buvo paneigtas ir laidoje „Mitų griovėjai“ (angl. „Mythbusters“):


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)