Pasiūlyta idėja kaip įrenginiai galėtų savarankiškai pašalinti gedimus  (1)

Ilinojaus universiteto inžinieriai pasiūlė elektronikos įrenginių automatinio susitaisymo idėją. Ši technologija jau po kelių mikrosekundžių nuo tipinio gedimo leidžia įrenginiui funkcionuoti vėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikinė elektronikos įranga nuolat tobulėja, tačiau gedimai dažnai išlieka tie patys – dėl perkaitimo, mechaninio pažeidimo ar kitų priežasčių nutrūksta ploni laidininkų takeliai plokštėse ar mikroschemose ir dėl to tuo keliu nebegali pratekėti elektros srovė. Tuo pačiu sutrinka ir pačio įrenginio darbas. Dar prieš kelis dešimtmečius šiuos gedimus nagingi meistrai sutaisydavo lituokliu – dabar gi tai tapo sudėtinga problema, mat montažinės plokštės dažniausiai yra daugiasluoksnės, panašiai kaip ir mikroschemos. Todėl sulituoti nutrūkusį kontaktą tampa praktiškai neįmanoma.

Naujoji mokslininkų sugalvota technologija šią problemą galėtų išspręsti. Tam naudojamos skysto metalo kapsulės, kurių dydis neviršija 10 mikronų. Šios kapsulės paberiamos ant kontaktų – nutrūkus kontaktui, arčiausiai esančios kapsulės suplyšta, o skystas metalas užtaiso kontakto įtrūkimą – gedimas pašalinamas beveik akimirksniu. Mokslininkai mano, jog tokią technologiją būtų galima naudoti nuo procesorių iki akumuliatorių.

Kūrėjai teigia, kad šis išradimas gali ženkliai prailginti elektronikos tarnavimo laiką ir sumažinti aukštųjų technologijų šiukšlių kiekį, kurį labai sunku perdirbti pakartotiniam naudojimui.

Žinoma, tai kol kas pradinė technologijos tyrimų stadija. Šiuo metu technologija dar neparuošta naudojimui ir artimiausiai metais vargu ar bus naudojama įprastuose įrenginiuose. Taip pat neaišku, ar pavyks išspręsti visas galimas problemas, susijusias su tokios technologijos pritaikymu bei kiek ši technologija pabrangins elektroniką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)