Japonija ketina apriboti branduolinių reaktorių eksploatacijos laiką iki 40 metų  (0)

Japonija ketina įvesti reikalavimą po 40 metų naudojimo uždaryti branduolinius reaktorius, praneša AP. Imtis papildomų saugos priemonių paskatino praėjusių metų branduolinė katastrofa Fukušimos jėgainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susirūpinimas dėl senstančių reaktorių didėja, nes trys Fukušimos jėgainės reaktoriai, kurie buvo apgadinti per žemės drebėjimą ir cunamį, buvo pradėti statyti 1967 metais. Kai kurie Japonijos branduoliniai reaktoriai jau naudojami 40 metų. O dauguma iš 54 šalyje esančių reaktorių 40 metų ribą pasieks netolimoje ateityje. Japonijoje yra keli reaktoriai, pastatyti vos prieš keletą metų.

Japonijos vyriausybė penktadienį pranešė, kad planuoja per ateinančius mėnesius parengti įstatymą, pagal kurį po 40 metų naudojimo branduoliniai reaktoriai turės būti uždaromi. Šalies žiniasklaida pranešė, kad įstatyme gali būti ir spragų, leisiančių kai kuriuos reaktorius eksploatuoti ilgiau, jei bandymais bus įrodyta jų saugumas.

Siūlomas įstatymas gali būti panašus į JAV įstatymą, pagal kurį reaktorius leidžiama eksploatuoti 40 metų, o vėliau licencijos pratęsiamos dar 20 metų. JAV pratęsė 66 iš 104 branduolinių reaktorių darbą, o dalis jų jau planuoja po antrą licencijų pratęsimą.

Šiuo metu Japonijoje branduolinių reaktorių eksploatacijos laikas neribojamas. Prieš Fukušimos katastrofą šalis planavo plėsti branduolinės energijos sektorių. Po nelaimės Japonijos valdžia nurodė profilaktiškai tikrinamuose reaktoriuose atlikti daugiau bandymų ir gauti visuomenės sutikimą prieš juos vėl paleidžiant. Dėl naujų apribojimų šiuo metu Japonijoje veikia tik šeši branduoliniai reaktoriai.

Laikraštis „Asahi“ šeštadienį rašė, kad, jei Japonijoje bus įvestas 40 metų apribojimas ir jei nebus galima pratęsti reaktorių veikimo laiko, iki 2020 metų reikės uždaryti 18 reaktorių, o iki 2030-ųjų – dar antra tiek.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)