„Wikipedia“ švenčia 11 metų jubiliejų  (1)

Daugelis iš mūsų turbūt jau taip smarkiai priprato prie elektroninės enciklopedijos „Wikipedia“, jog net nepamena, kada su ja susipažino. Kai kurių apskritai nepalieka jausmas, jog jie su „Wikipedia“ buvo visą laiką, kiek pamena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, gerai pasirausus atmintyje, galima prisiminti, jog visa tai prasidėjo dar tuomet, kai „Google“ paieškos sistema dar „stačia po stalu vaikščiojo“.

Taigi prieš vienuolika metų, 2001-ųjų sausio 15 d., pradėjo veikti laisvai visiems prieinama ir kolektyviai redaguojama internetinė enciklopedija „Wikipedia“. Projekto „tėvas“ Jimmy Wales savo kreipimesi į vartotojus pažymėjo daug svarbių nueitų projekto gyvavimo atkarpų. Iš jų galima paminėti tą faktą, jog straipsnių skaičius viršijo 20 milijonų (ir beveik priartėjo prie 21 mln.). „Wikimedia Commons“ virtualioje saugykloje saugomų multimedijos failų (nuotraukų, garso ir vaizdo įrašų etc.) skaičius viršijo 10 milijonų. Maždaug 83 tūkst. aktyvių projekto redaktorių kasdien prideda maždaug 11 tūkst. naujų straipsnių, o pastaroji medžiaga prieinama 282 skirtingomis kalbomis ir dialektais.

Baigdamas savo įrašą internetiniame dienoraštyje, Jimmy Wales pažymėjo, jog artėjanti grėsmė įstatymo projekto SOPA („Stop Online Piracy Act“) pavidalu gali smarkiai pakenkti „Wikipedia“, kaip laisvam ir atviram interneto projektui, kadangi SOPA kertasi ne su vienu žodžio laisvės principu. Tad reikia didžiulių pastangų tam, jog ir šiais, ir dar kitais metais „Wikipedia“ išliktų stipri, dinamiška, laisva ir atvira, kaip dabar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: