„Facebook“ debiutas biržoje nuvylė greito pelno laukusius investuotojus  (6)

Pirmoji prekybos „Facebook“ akcijomis diena nuvylė daugelį ekspertų. Pasibaigus prekybai didžiausioje pasaulyje vertybinių popierių biržoje „Nasdaq“, Niujorke, „Facebook“ akcijos kainavo 38,23 dolerio, nuo prekybos pradžios pabrangusios vos 0,23 dolerio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, pirmosiomis prekybos minutėmis kilus ažiotažinei paklausai, akcijos pabrango daugiau nei 10 proc. – iki 43 JAV dolerių už akciją. Vėliau jų vertė šoktelėjo iki 45 dolerių, tačiau tolesnio augimo rinkos nesulaukė. Geresnių rezultatų greičiausiai tikėjosi ir pats „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, nuotoliniu būdu iš centrinės įmonės būstinės paskelbęs prekybos akcijomis pradžią.

Vertybinių popierių kaina ėmė mažėti ir galiausiai nukrito iki 38 dolerių už akciją, ir tai privertė didžiąsias investicines kompanijas – „Morgan Stanley“, „JPMorgan“ ir „Goldman Sachs“ – įsikišti į prekybos eigą ir sustabdyti kritimą. Po pirmosios prekybos biržoje dienos kompanijos rinkos vertė siekė 105 mlrd. dolerių.

Apibendrinant galima konstatuoti, jog nors pati kaina pakito nedaug, prekybos procesas buvo greitas ir intensyvus. Daugiau nei 80 procentų akcijų savininkus pakeitė per pirmąsias 30 sekundžių (!) nuo prekybos pradžios. Bendra prekybos apyvarta sudarė 567 milijonus akcijų ir tai tapo nauju IPO apyvartos rekordu. Ankstesnį rekordą 2010 metais pasiekė automobilių gamintojas „General Motors“, pasiekęs 450 milijonų akcijų apyvartą.

„Facebook“ debiutas biržoje nuvylė daugelį ekspertų ir didelių ir greitų pajamų iš investicijų laukusių investuotojų, kurie prognozavo ažiotažinę akcijų paklausą tarp investuotojų ir tikėjosi, kad jų vertė pirmąją prekybos dieną šoktelės 30-50 proc.

Analitikai įvardina kelias to priežastis: didelis pasiūlytų akcijų skaičius, bendras akcijų rinkos nestabilumas dėl sunkumų pasaulio ekonomikoje, jau minėtos didžiausios pasaulyje automobilių gamintojos „General Motors“ neseniai priimtas sprendimas atsisakyti „Facebook“ reklamos.

Pats M. Zuckerbergas taip pat pardavė dalį savo turėtų akcijų, už kurias, kaip manoma, jis turėjo gauti apie milijardą dolerių pajamų. Nepaisant to, jo nuosavybėje vis dar lieka 503,6 milijonų, arba 31 % kompanijos akcijų, kurių vertė pagal IPO kainą yra 19,1 milijardų dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: