JAV kariai – neperšaunamais veidais (Video)  (13)

Amerikiečių jūrų pėstininkus mūšyje saugo ne tik neperšaunamos liemenės ir šalmai: jiems nebaisios ir tiesiai į veidą iš „Kalašnikovo“ paleistos kulkos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Jūrų pėstininkų korpusas bando specialius antveidžius, galinčius apsaugoti nuo 7,62 mm kalibro kulkų. Tokia karių apsaugos priemonė susilaukė gerų atsiliepimų Afganistane, skelbia Marinecorpstimes.com. Jungtinių Valstijų kariuomenė jau naudoja tūkstančius tokių JAV bendrovės „MTek“ gaminamų vadinamųjų „veido šarvų“ FAST G3A, ir artimiausiu metu planuoja dar padidinti užsakymų skaičių.

FAST G3A buvo sukurtas siekiant apsaugoti iš karinės technikos šaulių bokštelių šaudančius karius nuo sprogusių šaudmenų fragmentų ir smūginės bangos, tačiau greitai buvo pradėti naudoti ir jūrų pėstininkų daliniuose, sakoma pranešime. Pasak „MTek“ atstovų, karių veidus saugantys FAST G3A skydai veikia kaip polietileniniai šarvai, galintys sulaikyti net 7,62 mm kulkų papliūpą. Bendrovės išplatintame vaizdo siužete matyti, kaip FAST G3A apsaugo manekeno galvą nuo mirtinų automatinio ginklo šūvių.

Tačiau kaip ši apsaugos priemonė užsirekomendavo praktikoje? Pasak JAV jūrų pėstininkų, nereikia įsivaizduoti, tarsi kulkos stebuklingai įstringa šiuose „veido šarvuose“ nepadariusios jokios žalos. Iš tikrųjų taikliai į veidą paleisti šūviai kariui smogia taip, tarsi bokso čempiono kumštis, dažnai patiriamas smegenų sutrenkimas, kartais lūžta veido kaulai, išmušami dantys. Kita vertus, dėl FAST G3A karys lieka gyvas.

Skelbiama, kad FAST G3A antveidžiai turi ir trūkumų: jie sveria apie 200 gramų, o toks papildomas ir taip sunkios jūrų pėstininko ekipuotės svoris tikrai neprisideda prie karių manevringumo. Antveidis nelabai patogus, varžo galvos judesius, o didesnio dydžio modeliai, suteikiantys geresnę apžvalgą, trukdo taikantis priglausti skruostą prie ginklo buožės. Tiesa, „MTek“ tobulina antveidžių formą, stengdamasi, kad jie tiktų įvairias užduotis vykdantiems kariams, tačiau JAV jūrų pėstininkai noriai taikstosi ir su šiais trūkumais: tarnaujantys Afganistane esą net ir už savo pinigus perkasi FAST G3A antveidžius (jie kainuoja 300 dolerių), jeigu jų negauna iš kariuomenės tiekimo tarnybos, ir treniruojasi stengdamiesi, kad jie būtų kuo patogesni mūšio sąlygomis.

Šiame vaizdo siužete – ankstesnio modelio FAST G3A bandymai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(1)
(5)

Komentarai (13)