Kodėl ilgas sėdėjimas jus greičiausiai pražudys?  (27)

Jei jau skaitote šį straipsnį, greičiausiai jūs sėdite, kas reiškia, jog kasate sau ankstyvą kapą. Aš sau taip pat, jeigu ir toliau nieko nedarysiu, tačiau straipsnio tikslas tikrai nėra išgąsdinti, o supažindinti su problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kam turėtų būti tai aktualu?

Didžioji dalis žmonių užsiimančių protine veikla dirba sėdėdami. Tai dažniausiai įvairiausio plauko savo srities specialistai, kurių gausu įvairiuose verslo centruose ir biuruose. Jie dienų dienas leidžia prie savo darbo stalų, kuriuos dar dažniausiai puošia ir šių laikų technologinis išradimas, arba kitaip, daugeliui skaitytojų (ir, be abejonės, ne tik) širdžiai artimas technikos stebuklas – kompiuteris. Visiems jau seniai aišku, kad toks gyvenimo būdas net neketina trauktis, o laikui bėgant toliau populiarės ir žmonių praleidžiančių 8 ar daugiau valandų sėdint prie stalo tik daugės.

Šiek tiek apie problemą

Evoliuciniu požiūriu mums patogios padėtys yra gulėjimas (pvz; miegojimas) arba vaikščiojimas/bėgiojimas (pvz; medžiojimas). Sėdėjimas yra turbūt blogiausia iš visų įmanomų žmogaus kūno padėčių. Kėdė yra absoliučiai industrinis išradimas. Žmogus nėra sutvertas sėdėti ir tai nėra žmogaus kūnui natūrali padėtis. Sėdint jau po 20 minučių didelis žmogaus kraujo kiekis suteka į kojas dėl ko iš karto labai stipriai apkraunamas stuburas. Ilgas sėdėjimas tokioje pat (ar visada panašioje) pozicijoje sukelia diskomfortą ir nesmagumo jausmą, stuburas nebesilaiko vertikalioje pozicijoje, kūnas apstingsta. Taip pat sėdint padidėja sąnarių apkrova bei ypač apkraunami visi pagrindiniai raumenys. Viską sumuojant, toks pastovus stacionarinis darbas gali pasibaigti širdies ir kraujagyslių ligomis (dėl prastos kraujo tėkmės sėdint, dėl susiaurėjusių sausgyslių bei užspaustų nervų). Įvairūs kūno skausmai, stuburo diskų išvaržos, skausmingi sąnariai yra taip pat tiesioginis ilgų valandų praleistų biure prie stalo rezultatas.

Greičiausiai apie 65 % lietuvių ims jausti pastovius nugaros skausmas tam tikru gyvenimo periodu ir to pagrindinė priežastis bus nejudri darbo vieta. Sėdėjimas žmogaus kūnui suteikia papildomą įtampą – tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Prasta laikysena sėdint tik dar labiau viską pablogina. Problemos su stuburo diskais yra tiesioginis to rezultatas.

O kaip yra Amerikoje?

Ši problema Amerikoje dar opesnė ir manoma, jog net apie 80 % amerikiečių susidurs su chroniškais nugaros skausmais kažkuriuo savo gyvenimo laikotarpiu, todėl šioje svajonių šalyje jau gana populiaru (ypač tarp startup kompanijų) biuruose įrengti stovimas darbo vietas. Daugiau informacijos apie tai galite rasti, kad ir čia.

Tad ką reikėtų daryti, siekiant išvengti ilgo sėdėjimo sukeltų problemų dabar ir ateityje?

  • Atsistokite bent keletai minučių. Rekomenduotina kas 20 minučių, tačiau kas valandą irgi turėtų užtekti, tuo labiau jeigu anksčiau tokios praktikos visai nepropagavote. Pastovėkite bent prie stalo. Dėl šio pratimo kraujas prieš tai buvęs kojose vėl tolygiai pasiskirstys po visą kūną bei tuo pačiu pramankštinsite kojų raiščius.
  • Pajudėkite. Neužskaitant standartinio nuėjimo iki kavinuko ar vandens aparato taip pat rekomenduojama įvairius telefono skambučius ar šiaip veiksmus, kuriuos įmanoma atlikti atsistojus ir atlikti stovint.
  • Darykite paprastus tempimo pratimus kada tik įmanoma visos dienos metu. Uždėkite rankas ties nugaros apačia ir pabandykite gerai pasirąžyti lenkdamiesi visu kūnu atgal. Tradiciškai pasisukiokite į šonus. Tokie smulkūs pratimai po minutę kas valandą yra žymiai naudingiau nei treniruoklių salė vienąkart į savaitę.
  • Jei jau tenka sėdėti, pabandykite išlaikyti teisingą kūno laikyseną – nugara laikoma tiesiai, apatinę nugaros dalį reikėtų stengtis gaubti šiek tiek į vidų (tam galima naudoti ir kokią nors pagalvėlę), pėdos turėtų būti visiškai padėtos ant žemės, galva turėtų būti laikoma tiesiai. Geriausia sėdėti visiškai atsirėmus į kėdės atramą.

Daugiau nuorodų

Ypač aktyviai apie šią problemą rašo populiarus tinklaraštis mashable.com. Keletas nuorodų:

Įdomi infografika, iliustruojanti sėdėjimo problemą.

Straipsnis, pagrindžiantis teoriją, jog kuo ilgiau sėdite, tuo greičiau mirsite.

Dar viena įdomi infografika pabrėžianti problemą.

Turite ką pasakyti?

O kiek jūs valandų vidutiniškai praleidžiate prie stalo per dieną ir galbūt turite kažkokį savo naudojamą, tik jums žinomą veiksmingą ginklą prieš galimus nugaros skausmus, sukeliamus ilgų sėdėjimo valandų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Donatas Stirbys
(1)
(0)
(1)

Komentarai (27)