Reikia darbo? Teks sužavėti dirbtinį intelektą  (0)

Saulėta diena. Parke ant suolelio sėdi jaunas vyras. Skraidžioja paukšteliai, nuo medžio krenta lapas. Tačiau reikalai jau tuoj įgaus pagreitį: jaunuoliui vienas draugas pateiks puikų pasiūlymą atostogoms, kitas – pasiūlys darbą kavos parduotuvėje, net keli praeiviai paprašys pagalbos – esą jiems kilo problemų su mobiliaisiais telefonais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jaunas vyras susidoros su šiomis situacijomis, ir nulems, ar jis ir toliau kandidatuos į norimas pareigas, ar galės ir toliau, sėdėdamas ant suolelio, stebėti paukščius, rašo BBC.

Nors nuo medžių jau krinta lapai, jaunas vyras rudens šalčio nejaučia, nes jis (arba ji – jeigu toks bus jūsų pasirinkimas) tėra kompiuterio kūrinys – animacinis personažas, sukurtas išbandyti potencialius darbuotojus.

Bendrovė „The Chemistry Group“, save vadinanti „konsultantais talentų klausimais“, sukūrė internetinį žaidimą, kuris ir padeda telekomunikacijų bendrovei O2 išbandyti potencialius darbuotojus. Ir tai tik viena iš daugelio operacinių programų, atspindinčių, kaip aktyviai skaitmeninės technologijos braunasi į įdarbinimo sektorių.

Kita programa, sukurta bendrovės SHL specialistų, siūlo 3D formato simuliacijas, padedančias potencialius darbuotojus persikelti į situacijas, kur viršininkas jiems skiria įvairias užduotis ir paprašo išspręsti įvairias problemas.

Taip pat verta paminėti ir kitas tinkamiausių darbuotojų paieškas patobulinusias programas, pavyzdžiui „Spartan“. Vaizdo medžiaga paremtas „EnRecruit“ skaitmeninis produktas potencialiems darbuotojams, pasitelkęs internetinę kamerą, užduoda viso labo tris klausimus. Taip darbdavys gali greičiau apsispręsti, kuriuos kandidatus norėtų pasikviesti gyvam pokalbiui.

Gyvas kontaktas greičiausiai taps pirmąją skaitmeninių įdarbinimo strategijų auka. „Darbo pokalbiai kaip daug laiko užimantis ir abiem šalims brangus užsiėmimas taps paskutiniu žingsneliu įdarbinant žmogų“, - teigia įdarbinimo konsultantas Gordonas Whyte iš „BIE Group“, bet nemano, jog susitikimas akis į akį su potencialiu darbuotoju kaip reiškinys išnyks. „Ar galite įsivaizduoti, jog samdote žmogų vadovauti bendrovei ar dirbti tiesiogiai su klientais, jeigu nesate jo matęs gyvai?“, - klausia specialistas.

Dar viena naujovė įdarbinimo srityje – „kandidato į darbo vietą sekimo sistemos“, analizuojančios gyvenimo aprašymus per raktažodžių atpažinimą. „Šiais laikais niekas jau nebeskaito tų 500-ų gautų gyvenimo aprašymų – viskas automatizuota“, - teigia G. Whyte. Tačiau tokiomis sistemos galima piktnaudžiauti. Net 71 proc. visų „People Checking“ programa pasinaudojusių darbdavių norinčių pas juos dirbti asmenų gyvenimo aprašymuose aptiko melagingos informacijos.

„Fusion Features“ įkūrėjas Mike Ryanas teigia, jog pasitelkus dirbtinį intelektą ir psichologijos žinias galima labai lengvai nuspręsti, ar būsimasis darbuotojas savimi pasitiki ir ar per atranką nemelavo ir neklastojo gyvenimo aprašymo faktų.

„Darbuotojų paieškų agentūros ateityje naudosis itin moderniomis technologijomis, kažkas panašaus šiuo metu naudojama prieš rinkimus JAV“, - sakė M. Ryanas. Jis kalbėjo apie naują „Super PAC“ programėlę išmaniesiems telefonams, kuri, besiklausydama kandidatų į prezidento postą reklamos, gali įvardyti, kas už tą reklamą sumokėjo. Tuomet vyksta teiginių ir pažadų, išsakytų reklamoje, analizė – programa remiasi įvairiais šaltiniais ir nuomonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)