Virtuali realybė padės nugalėti gydytojų baimę (Video)  (0)

Daugiau nei dešimtmetį žmogaus dėmesio sukaupimo ir išblaškymo procesas buvo kruopščiai tiriamas mokslininkų, o gauti duomenys sėkmingai taikomi klinikinėje praktikoje, siekiant sumažinti skausmą ir nerimą, susijusį būtent su medicininėmis procedūromis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai rodo, kad skausmo suvokimas yra svarbus psichologinis komponentas, į kurį sutelkiamas visas individo dėmesys. Tai nemaloni sensorinė ir emocinė patirtis, susijusi su audinio pažeidimais, realia arba potencialia žala. Taip mokslininkams kilo idėja: jei staiga žmogų pradeda veikti kitas stiprus dirgiklis, jis gali nukonkuruoti skausmą ar netgi jį išstumti iš pojūčių spektro.

Susivieniję keleto Ispanijos klinikų mokslininkai ir entuziastai sukūrė inovatyvią sistemą pavadinimu Isla Calma. Ši sistema – tai atpalaiduojanti virtualioji aplinka, skirta atitraukti vartotoją nuo skausmo jutimo, nerimo ar streso. Pacientui procedūros metu uždedami nedideli specialūs akiniai, prijungiami davikliai ir duodamas žaidimų pultelis. Šių įrankių pagalba keliaujama po tylią gražią salą, suteikiama galimybė apsilankyti įdomiose vietose, pavyzdžiui, japoniškame sode ar antikiniuose akmenynuose, stebėti krioklius ir grožėtis sodo gėlėmis. Taip panaudojant žaidybinius elementus, pacientas/vartotojas yra įtraukiamas į virtualią aplinką.

Pagrindinis akcentas tas, kad tai nėra vaizdo žaidimas ar filmas, o sistema, sukurta specialiai pacientų priežiūrai, kuri nesukelia jokių staigių judesių intervencijos metu. Taip pat ji nereikalauja jokių veiksmų, kurie trukdytų specialisto darbą teikiant paslaugas pacientui.

ISLA CALMA from Nesplora on Vimeo.

 

Remiantis trimis rodiklių skalėmis - konsultacijų baime, bendru nerimu, medicininės technikos baime - buvo apklausti pacientai, naudoję Isla Calma. 82% žmonių, apsilankiusių pas odontologą, patvirtino, jog sumažėjo jų nerimas ir baimė, susijusi su dantų taisymo procesu. 93% pacientų išreiškė norą naudoti sistemą kitą kartą. Tokie rezultatai rodo, kad sistema jau pasiekė puikių rezultatų. Isla Calma buvo įvertinta kaip labai atpalaiduojanti sistema ir geras skausmo išblaškymo įrankis. Įžvelgiamos potencialios galimybės naudoti ją klinikinėje praktikoje įvairiais atvejais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Užupis Creative Cluster
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)